Lapsena naimisiin

Lapsena naimisiin

 • Afganistan
 • Lastensuojelu
 • Tarina

Elokuu 7, 2020

Benesh*, 14, asuu Afganistanissa. Beneshin vanhemmat pakottivat hänet 11-vuotiaana avioliittoon, ja nyt hänellä on 1,5 vuotias lapsi. Benesh asuu perheineen pakolaisleirillä, jonne he ovat paenneet konfliktia ja kuivuutta. Tässä Beneshin tarina hänen itsensä kertomana.

En tiennyt, että vanhempani olivat myyneet minut avioliittoon. Luulin olevani menossa piknikille. Vanhempani saivat minusta myötäjäisinä 3000 dollaria ja pakottivat minut siksi naimisiin. Olin silloin 11 vuotta.

Mieheni perhe sanoi, että olen nyt naimisissa, enkä tulisi enää näkemään omaa perhettäni. He olivat nyt vanhempani ja tämä mies oli aviomieheni. Mitään hääseremoniaa ei ollut.

En pystynyt lopettamaan itkua. Naapuruston muut tytöt ottivat minut mukaansa puutarhaan leikkimään, jotta minulle tulisi parempi mieli. Lopulta totuin uuteen tilanteeseen.

Muutaman kuukauden jälkeen voin todella huonosti. Oksentelin ja minulla oli päänsärkyä. Minut vietiin lääkäriin ja lääkäri kertoi mieheni perheelle, että olin raskaana.

En tiennyt mitä raskaana oleminen tarkoitti.

Katso Beneshin tarina videolta:

"Yksi naapureistani selitti, että minulle kasvaisi iso maha ja että sieltä syntyisi vauva. Olin peloissani.

Vauvasta huolehtiminen oli vaikeaa. Näin ikäisiäni tyttöjä ulkona leikkimässä, mutta itse leikitin omaa lastani.

Jos saan joskus tytön, haluan hänen saavan koulutuksen ja oppivan lukemaan. Itse en osaa lukea. Antaisin hänen kasvaa rauhassa aikuiseksi ja häi saisi itse päättää haluaako naimisiin vai ei.

En ole nähnyt omaa perhettäni kolmeen vuoteen ja kaipaan heitä kovasti. Haluaisin nähdä heidät.

Jos voisin, sanoisin heille, etteivät he myisi muita tyttäriä avioliittoon.”

Benesh kertoi tarinansa leirin terveysasemalla raskaana olevan terveystarkastuksessa. Hän odotti toista lastaan. World Vision työskentelee Afganistanissa yhdessä paikallishallinnon ja perheiden kanssa lopettaakseen lapsiavioliitot ja pitääkseen tytöt koulussa. Arvioiden mukaan globaalisti neljää miljoonaa tyttöä uhkaa lapsiavioliitto seuraavan kahden vuoden aikana koronapandemian seurauksena. Nämä lapset kohtaavat monia uhkia, mutta heillä on myös voimaa selvitä, toipua ja rakentaa parempi tulevaisuus itselleen. Lue lisää kuinka sinä voit auttaa Beneshin kaltaisia tyttöjä.

* nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Afganistan

Afganistan

Joka kolmas

afganistanilainen tyttö menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.

Yli 10%

maailman rekisteröidyistä pakolaisista on Afganistanista

Afganistan sijaitsee Keski-Aasiassa. Sen pääelinkeino on maatalous ja se tuottaa granaattiomenoita, rypäleitä ja melooneja. Afganistan on ollut jatkuvassa konfliktissa talebaanien, radikaalin poliittisen ryhmän, kanssa vuodesta 2001 lähtien. Talebaanit sotivat hallitusta vastaan ja ovat ottaneet haltuunsa osia maasta.

 • Talebaanien miehittämillä alueilla naisten koulutus ja työskentely on kielletty.
 • Satoja tuhansia ihmisiä on kuollut pitkittyneessä konfliktissa ja useita kaupunkeja on tuhoutunut raunioiksi.
 • Kuivuus koetteli maan länsiosaa vuonna 2019 tuhoten kaikki viljasadot ja 60 % karjasta. Kuivuus myös ajoi yli 250 000 ihmistä pakolaisiksi. Jopa pakolaisleireiltä on loppunut ruoka. Monet vanhemmat harkitsevat tyttäriensä naittamista lapsivaimoiksi, jotta he voivat ruokkia perheensä.