Lapsiavioliitolta pelastunut

Lapsiavioliitolta pelastunut

 • Afganistan
 • Talouskriisit
 • Lastensuojelu
 • Tarina

Elokuu 6, 2020

11-vuotias Ilham* asuu Afganistanissa. Eräänä päivänä hän sai kuulla, että hänen isänsä ja isoäitinsä olivat järjestäneet hänelle avioliiton. Ilhamin äiti Rowaida, 26, puolusti rohkeasti tytärtään ja kyseenalaisti avioliiton opittuaan naisten oikeuksista World Visionin naistenryhmässä. Tässä Ilhamin ja Rowaidan tarina heidän itsensä kertomana.

Ilham: Tulin kotiin ja näin isän ja isoäidin tuoneen vaatteita ja kukkia. Äitini kysyi mihin tarkoitukseen ne olivat. He kertoivat luvanneensa minut avioliittoon.

Itkin ja olin täysin poissa tolaltani. En halunnut naimisiin. Halusin käydä koulua. Haaveilin yliopistoon pääsemisestä ja opettajaksi opiskelemisesta. Minusta tulisi hyvä opettaja, olisin kiltti oppilaille, enkä löisi heitä. Opettaisin heitä maalaamaan.

Jos joutuisin naimisiin, se olisi vaikeaa, olisin varmasti hyvin onneton. Joutuisin vieraaseen taloon, eivätkä he päästäisi minua enää kouluun.

Kukaan ystävistäni ei halua naimisiin. Hekin haluavat käydä koulua ja saada paremman tulevaisuuden, kuten minäkin.

Katso Ilhamin ja hänen äitinsä Rowaidan tarina.

Rowaida: Tärisin, kun kuulin, että Ilham oli luvattu avioliittoon. Hänet myytiin 4000 dollarilla ja mieheni ja anoppini olivat saaneet sinä päivänä etumaksuna 300 dollaria.

Olin vain 11-vuotias, kun jouduin itse avioliittoon, ja se oli hyvin vaikeaa. Siihen aikaan en tiennyt, että naisilla on oikeuksia. En halua samaa kohtaloa tyttärelleni.

Jos en olisi osallistunut World Visionin koulutukseen tyttäreni olisi pakotettu naimisiin. Käännyin setäni puoleen. Hänellä on hallinnollista vaikutusvaltaa. Hän meni mieheni luo ja sanoi: "Tämä on laitonta ja jos teet sen, joudut vankilaan.” Tämän jälkeen mieheni ja minä riitaannuimme ja nyt olen muuttanut pois.

Olen huolissani lapsistani, en saa nukuttua ja mietin vain heidän tulevaisuuttaan. Vaikean taloudellisen tilanteemme vuoksi asumme tässä yhdessä pienessä huoneessa. Teen kaikkeni. Pesen vaatteita hankkiakseni elannon ja pitääkseni lapset koulussa.

Ilham^, 11, tarkistaa kotiläksynsä yhdessä äitinsä Rowaidan kanssa Heratissa, Afganistanissa.

World Vision

Perheeni sanoo, että jos suostun luovuttamaan Ilhamin avioliittoon, hän saa hyvän elämän ja me saamme ruokaa elääksemme. Minullekin sanottiin aikanaan samaa. Vastasin, että muutan mieluummin telttaan asumaan kuin suostun antamaan Ilhamin avioliittoon.

Naisten ja tyttöjen pitäisi tietää omat oikeutensa. Naiset elävät kuin orjat miesten hallitsemassa ympäristössä. Ennen en tiennyt oikeuksiani, mutta nyt tiedän, että myös naisilla ja tytöillä on tiettyjä oikeuksia. Siksi tuen Ilhamia.

Kun kuulen Ilhamin tulevaisuuden haaveista, tiedän tekeväni kaikkeni auttaakseni tytärtäni saavuttamaan tavoitteensa. Emme ole vain äiti ja tytär, olemme ystäviä.

World Vision työskentelee Afganistanissa yhdessä paikallisjohdon ja perheiden kanssa lopettaakseen lapsiavioliitot ja pitääkseen tytöt koulussa. Siitä huolimatta tutkimuksemme mukaan 4 miljoonaa tyttöä on vaarassa joutua lapsiavioliittoon seuraavan kahden vuoden aikana koronaviruksen seurauksena. Nämä lapset kohtaavat monia uhkia, mutta he ovat uskomattoman vahvoja ja sisukkaita selviämään, toipumaan ja rakentamaan paremman tulevaisuuden itselleen. Lue lisää kuinka sinä voit auttaa Ilhamin kaltaisia tyttöjä.

* nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Afganistan

Afganistan

Joka kolmas

afganistanilainen tyttö menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.

Yli 10%

maailman rekisteröidyistä pakolaisista on Afganistanista

Afganistan sijaitsee Keski-Aasiassa. Sen pääelinkeino on maatalous ja se tuottaa granaattiomenoita, rypäleitä ja melooneja. Afganistan on ollut jatkuvassa konfliktissa talebaanien, radikaalin poliittisen ryhmän, kanssa vuodesta 2001 lähtien. Talebaanit sotivat hallitusta vastaan ja ovat ottaneet haltuunsa osia maasta.

 • Talebaanien miehittämillä alueilla naisten koulutus ja työskentely on kielletty.
 • Satoja tuhansia ihmisiä on kuollut pitkittyneessä konfliktissa ja useita kaupunkeja on tuhoutunut raunioiksi.
 • Kuivuus koetteli maan länsiosaa vuonna 2019 tuhoten kaikki viljasadot ja 60 % karjasta. Kuivuus myös ajoi yli 250 000 ihmistä pakolaisiksi. Jopa pakolaisleireiltä on loppunut ruoka. Monet vanhemmat harkitsevat tyttäriensä naittamista lapsivaimoiksi, jotta he voivat ruokkia perheensä.