Polkuni on kivinen, mutta se on minun.

Polkuni on kivinen, mutta se on minun.

 • Pitkittyneet konfliktit
 • Syyria
 • Tarina

Ilmaiskun jälkeen Fadi pakeni pakolaisleirille

Helmikuu 26, 2020

“Olimme valveilla myöhään, kun aivan yhtäkkiä pommitus alkoi,” kertoo 15-vuotias Fadi. Ilmaiskut tuhosivat Fadin ja hänen naapureidensa kodit ja hän itse haavoittui. “Tunsin kuinka käteni irtosi ja siitä ryöppysi verta.”

Fadi kiidätettiin yhteen alueen harvoista edelleen toiminnassa olevista sairaaloista ja lääkärit pelastivat hänen henkensä. Alueen lääkäreille pommien aiheuttavat vammat ovat valitettavan tuttuja. Kymmenien tuhansien lasten arvioidaan kuolleen tai haavoittuneen Syyrian 10 vuotta kestäneessä konfliktissa. Heidän lisäkseen monet muut ovat jääneet orvoiksi tai kodittomiksi.

Lyhyesti

 • Lähes miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktia Idlibissä, Syyriassa joulukuun 2019 jälkeen. Yli puolet paenneista on lapsia.
 • Fadi menetti kätensä ilmaiskussa, joka tuhosi hänen perheensä kodin.
 • Hän työskentelee nyt sen verran kuin pystyy saadakseen elantoa perheelleen, joka totuttelee uuteen elämään pakolaisleirillä.
Fadi perheineen muutti väliaikaissuojaan täpötäydelle leirille ilmaiskun tuhottua heidän kotinsa.

Fadi perheineen muutti väliaikaissuojaan täpötäydelle leirille ilmaiskun tuhottua heidän kotinsa.

Ennen ilmaiskua Fadi asui perheensä kanssa isoisänsä talossa. Talon tuhouduttua he muuttivat täpötäydelle leirille kaupungin pohjoispuolelle, jossa he asettuivat asumaan telttaan. "Olemme uusia täällä, emme tunne ketään," sanoo Fadi.

Perhe elää ateriasta toiseen. Ilman ruoka-apua heillä ei aina olisi mitään syötävää. Fadi toivoisi saavansa joskus tulevaisuudessa proteesin, mutta juuri nyt ruuan hankkiminen on hänen tärkein prioriteettinsa.

"Olemme uusia täällä, emme tunne ketään," Fadi sanoo.

"Olemme uusia täällä, emme tunne ketään," Fadi sanoo.

“Kaikki on kallista”, Fadi sanoo. Hänen isänsä kuoli viisi vuotta sitten halvaukseen, joten hänen on veljensä kanssa huolehdittava perheen toimeentulosta. Käden menettämisen jälkeen tarjolla olevat ruumilliset työt ovat olleet Fadille todella haastavia.

Fadilta ja muilta leirin lapsilta puuttuu perusturvan, ruuan ja suojan lisäksi muutakin. Helmikuun lopulla kymmentä seudun koulua ja päiväkotia pommitettiin, joten nyt arviolta 280 000 alueen lasta jää ilman koulutusta.

Johan Mooij, World Visionin Syyrian johtaja, työskentelee Fadin kaltaisten lasten kanssa. “Heitä tulee tänne päivittäin, nälkäisinä, kylmissään ja syvästi ahdistuneita näkemistään ja kokemistaan kauhuista”, Mooij kertoo. “Teemme kaikkemme auttaaksemme heitä, mutta en voi olla korostamatta, että ainoastaan pysyvä tulitauko voi lopettaa tämän kärsimyksen.”

Maaliskuun 5. päivä 2020 Turkin ja Venäjän hallitukset julistivat tulitauon Idlibiin. Idlibin asukkaat, kuten Fadi ja hänen perheensä, odottavat ja toivovat sen pysyvän.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Syyria

Syyria

Syyria sijaitsee Välimeren itäisimmällä reunalla, ja se on muinaisen sivistyksen kehto. Syyriasta löytyy pyhiä paikkoja sekä kristityille että muslimeille. Maa on ollut keskellä monimutkaista sisällissotaa vuodesta 2011 lähtien, kun rauhanomaisiin mielenosoituksiin vastattiin väkivallalla maan diktatuurihallinnon toimesta. Tämän jälkeen Syyria on vuosien ajan listattu maailman väkivaltaisimmaksi maaksi.

 • Yli puolet maan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja tarvitsee humanitaarista apua.
 • Syyriaa vastaan asetetut talouspakotteet ovat rampauttaneet maan talouden ja lähes 12 % alle 5-vuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta.
 • Joka kolmas koulu on tuhottu.