Raja: vahingoittunut keho, toiveikas mieli

Raja: vahingoittunut keho, toiveikas mieli

 • Äkilliset konfliktit
 • Irak
 • Lastensuojelu
 • Tarina

Huhtikuu 28, 2020

“Se oli perjantai – rukouspäivä. Käynnissä oli taistelu ja pommeja oli kaikkialla. Juoksin karkuun kotoa, olin kauhuissani. Silloin pommi tipahti viereeni.”

Raja oli 10-vuotias, kun hän selviytyi täpärästi aivan hänen vieressään sattuneesta kuolettavasta räjähdyksestä. Hän oli joutunut keskelle Irakin hallituksen ja ISILin joukkojen ristitulta Mosulissa.

Lyhyesti

 • Yli 2,1 miljoonaa irakilaista on joutunut väistymään konfliktin tieltä ja sadat tuhannet Rajan kaltaiset siviilit ovat haavoittuneet tai menehtyneet.
 • Raja loukkaantui vakavasti pommituksessa, joka aiheuttaa hänelle edelleen painajaisia.
 • Raja saa apua toipumiseen World Visionin lapsiystävällisessä tilassa.
Raja menetti liikuntakykynsä kaupunkiin osuneessa ilmaiskussa.

Raja menetti liikuntakykynsä kaupunkiin osuneessa ilmaiskussa.

World Vision

“Muistan maanneeni maassa,” hän sanoo. “Näin käteni vuotavan verta. Myös mahastani tuli verta.” Raja menetti toisen kätensä räjähdyksessä, ja vielä useiden korjausleikkaustenkin jälkeen hänen jalkansa ovat edelleen pahasti vaurioituneet.

Raja ei saanut pyörätuolia käyttöönsä useisiin kuukausiin. Ennen sitä hänet piti kantaa kaikkialle. Monella tapaa itsenäisyyden menetys oli hänelle yhtä tuskallista kuin hänen fyysiset vammansa.

World Visionin henkilökunta auttaa Rajaa toipumaan traumastaan.

World Visionin henkilökunta auttaa Rajaa toipumaan traumastaan.

World Vision

Kaksi vuotta kaupungin vapautumisen jälkeen sadat selviytyneet lapset, kuten Raja, pelkäsivät edelleen lähteä ulos kodeistaan. Mosulin kaltaiset urbaanit sota-alueet ovat täynnä romahtamispisteessä olevia rakennuksia ja purkamattomia räjähteitä. Rajan mukaan räjähdyksessä kärsinyt kotitalo tuntuu silti turvallisemmalta kuin ulkona suojattomana oleminen.

“En halunnut poistua kotoa, joten pysyttelin sisällä,” hän muistelee. “Joskus istuin oviaukossa auringon lämmössä.”

Raja tykkää World Visionin lapsiystävällisen tilan tarjoamista aktiviteeteista.

Raja tykkää World Visionin lapsiystävällisen tilan tarjoamista aktiviteeteista.

World Vision

Raja alkoi toipua World Visionin lapsiystävällisessä tilassa. Hän tapasi henkilökuntaamme, joista moni on kohdannut itse samanlaisia vaikeita tilanteita kuin Raja. Hän aloitti terapian yhdessä lasten traumoihin erikoistuneen ammattilaisen kanssa.

Kuukausien ammattiavun, sosiaalisten aktiviteettien ja perheen saaman taloudellisen avun ansiosta Rajan mieliala on kohentunut ja hän alkaa sopeutua uudenlaiseen arkeen.

“Rakastan laulamista,” hän sanoo hymyillen. “Tykkään myös piirtämisestä ja maalaamisesta. Piirrän vuoria ja jokia, koska haluan joskus päästä sellaisiin paikkoihin.”

Vaikka Rajan kotikaupunki on raunioina, hän keskittyy tulevaisuuteen. “Haluaisin olla isona lääkäri,” hän sanoo. “Haluan olla kuin se lääkäri, joka auttoi minua, jotta voin vuorostani auttaa muita.”

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Irak

Irak

2 miljoonaa

ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan

4,1 miljoonaa

irakilaista tarvitsee humanitaarista apua

Irak sijaitsee historiallisella paikalla muinaisen Mesopotamian aluella Tigris- ja Eufrat-jokien välissä. Alueeseen viitataan sivistyksen kehtona, jossa ihmiskunta alkoi lukea, kirjoittaa ja säätää lakeja.

Siitä asti, kun Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät Irakiin 2003, lukuisat aseistautuneet joukot ovat taistelleet vallasta.

 • Odottamattomat terroristihyökkäykset vahingoittavat viattomia ihmisiä päivittäin.
 • Korkea työttömyys ja hallinnon korruptoituneisuus ovat jatkuvia ongelmia. Lapsia uhkaa ihmiskauppa ja rekrytointi lapsisotilaiksi.
 • 1,9 miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua.