Owa auttoi isoisäänsä perhetilan töissä.

”Pyysin Owaa hakemaan polttopuita. Myöhemmin kuulin, että he olivat vieneet lapsenlapseni”, Owan isoisä kertoo.

Owa oli vasta lapsi, kun hänet kaapattiin kotoa ja pakotettiin lapsisotilaaksi. “Olen nähnyt ihmisiä tapettavan. Heitä tapetaan ihan noin vain”, hän sanoo. Owa pakotettiin murhaamaan, varastamaan ja sieppaamaan muita lapsia. Jos hän olisi vastustellut tai kieltäytynyt, hänetkin olisi tapettu.

Etelä-Sudanilla on pitkä ja häpeällinen historia lasten käyttämisessä taistelijoina. Etelä-Sudanin johtajat allekirjoittivat vuonna 2018 kansainvälisen sopimuksen lapsisotilaiden rekrytoinnin lopettamiseksi. YK kuitenkin arvioi, että 19 000 poikaa ja tyttöä on edelleen mukana aseellisissa ryhmissä.

Kapinallisryhmä vapautti lopulta Owan heinäkuussa 2018. Hänen kokemansa väkivalta aiheutti kuitenkin trauman. World Visionin tarjoama kuntoutus ja tuki on auttanut Owaa toipumaan ja sopeutumaan takaisin omaan yhteisöön.

Nyt Owa opiskelee Tindokan ammattikoulussa sähköasentajaksi. ”Ammattikoulu on muuttanut ajatteluani. Koulutus muuttaa koko elämäni. Se antaa minulle paremman tulevaisuuden”, Owa toteaa.

Ammattikoulu on World Visionin ja UNICEFin tuella ylläpidetty hallituksen koulu, jossa entiset lapsisotilaat voivat opiskella esimerkiksi puusepän, sähköasentajan, rakentajan tai räätälin ammatin.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

  1. 1

    Lahjoita

    Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

    Ryhdy kuukausilahjoittajaksi
  2. 2

    Jaa tarina somessa

    Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Äkilliset konfliktit

Jengisodat, terrorismi ja levottomuudet ovat äkillisiä ja vaikeasti ennustettavia väkivaltaisuuksia, jotka koettelevat erityisesti köyhiä yhteisöjä maailman vaarallisimmissa paikoissa.

World Visionin fasilitaattori Rafael asuu San Pedro Sulassa, Hondurasissa. Kaupungissa tehdään eniten henkirikoksia asukaslukuun nähden koko maailmassa. Häntä itseään on uhattu aseella. “Se oli yksi elämäni vaikeimmista kokemuksista", hän sanoo.

  • Jengit hallitsevat monia köyhiä kaupunginosia Hondurasissa uhaten viattomia ihmisiä.
  • Murhat ovat Hondurasissa niin yleisiä, että lähes puolet maasta paenneista ihmisistä kertovat jonkun perheenjäsenistään kuolleen väkivaltaisuuksissa.
  • Kapinallis- ja terroristiryhmät Irakissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa hyökkäävät alueille, joissa lain valvonta on heikkoa, ja pakottavat lapsia panttivangeiksi tai lapsisotilaiksi.

Kuinka äkilliset konfliktit vaikuttavat lasten tulevaisuuteen? Lähde 2 minuutiksi Hondurasiin katsomaan! Liity reportterimme Helenen seuraan hänen tavatessaan entisen jengiläisen, koulun orkesterin ja World Visionin vapaaehtoisia.