Ilmastonmuutos on ollut kiistanalainen aihe mm. hallitusten, yritysten ja tutkijoiden välillä. Tutkimustiedosta huolimatta jotkut saattavat edelleen kiistää sen olemassaolon. Alla listaamme muutaman ilmastonmuutokseen liittyvän kiistattoman faktan.

Ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin jo nyt.

Vaikka tutkimustuloksista ja ennusteista saatetaan edelleen olla eri mieltä, varmaa on se, että ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa jo nyt. Näemme tämän yhteisöissä ympäri maailman. Esimerkiksi ruokapula on valtava haaste, johon tarvitaan kiireellistä tukea.

Ilmasto ja köyhyys kulkevat käsi kädessä.

Kaksi syrjäistä saarta Kwai ja Ngongosila Itä-Malaitassa kärsivät jo ilmastonmuutoksen seurauksista. Kalakantojen pienentyminen uhkaa näiden kalastuksesta elävien saarelaisten koko toimeentuloa.

Klezer Gaspar

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista puhuttaessa esiin nostetaan usein metsäpalot, hurrikaanit tai maanjäristykset. Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät kuitenkaan aina ole yhtä tunnistettavia kuin luonnonkatastrofit.

Lisääntyneet lapsiavioliitot, koulunkäynnin keskeytyminen, lapsityövoima, pakolaisuus, toimeentulon menettäminen, lasten hyväksikäyttö tai nälkä – heikoimmassa asemassa olevien lasten elämään ilmastonmuutos vaikuttaa monella tapaa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön raportin mukaan Etiopiassa tavatut heinäsirkkaparvet ovat pahimmat viiteenkymmeneen vuoteen. Heinäsirkkaparvet ovat tuhonneet satoja, elinkeinoja, metsää, maanviljelyyn perustuvia yrityksiä ja aiheuttaneet vakavan ruokapulan sekä Etiopiaan että sen naapurivaltioihin.

Kebede Gizachew

Ilmastonmuutos vaikuttaa meihin kaikkiin. Silti ihmiset, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen vähiten, kärsivät eniten.

Siksi kaikkia tarvitaan mukaan rakentamaan kestävää tulevaisuutta lapsille.

Kestävään tulevaisuuteen tarvitaan innovaatioita ja ilmastohankkeita. FMNR-metsitysmenetelmä on yksi ilmastotyömme painopisteistä. Olemme opettaneet metsitysmenetelmää paikallisille viljelijöille jo 29 maassa. Esimerkit puhuvat puolestaan, sillä Nigerissä maanviljelijät ovat ennallistaneet 5 miljoonaa hehtaaria aavikoitumisen kynnyksellä ollutta maaperää. Toinen esimerkki ovat aurinkopaneelilla toimivat kaivot, joita olemme rakentaneet Afganistaniin, ja näin mahdollistaneet puhtaan veden saatavuuden ympäristöystävällisellä tavalla.

Sisarukset Pedro and Teresa kärsivät molemmat aliravitsemuksesta. Pedron tila on kriittisempi. YK:n ruokaohjelma varoittaa, että Angolassa, missä sisarukset elävät, ruokapula ja vakava aliravitsemus lisääntyvät uhkaavasti. Syynä on pahin kuivuusjakso neljäänkymmeneen vuoteen.

Suzy Sainovski

Opi lisää

Ilmasto

Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät erityisesti uutisissa ja sosiaalisessa mediassa, jossa jaetaan kuvia esimerkiksi metsäpaloista Australiassa ja Kaliforniassa tai tulvista Isossa-Britanniassa. Nämä ovat kuitenkin vain yksi osuus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Uutisissa ei kovin usein näy se, että heikoimmassa asemassa olevat lapset kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että ilmastonmuutos lisää lapsiavioliittoja tai lapsityövoimaa. Ne voivat tuntua kaukaisilta, mutta valitettava totuus on, että ilmastonmuutos syventää köyhyyden juurisyitä. Esimerkiksi ruokapula on haaste, johon tarvitaan tukea erityisesti nyt. Sen vaikutukset lasten elämään ja tulevaisuuteen ovat pitkäaikaisia.

Suojellaksemme lapsia, meidän tulee suojella myös ilmastoa. Autamme ihmisiä selviytymään katastrofeista ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta maailman vaarallisimmissa paikoissa, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo