Syyrialainen nainen, pakolainen, entinen lapsimorsian, äiti, suunnittelija ja voimakastahtoinen aktivisti. Tätä kaikkea on Fatimah.
Fatimah perheineen pakeni ensimmäisten joukossa Syyrian tuhoisaa konfliktia. Paettuaan Alepposta vuonna 2011, hän on nyt ollut pakolainen yli puolet elämästään.
Jordaniaan asettuminen oli vaikeaa. Kodin, vapauden ja toivon menetys eivät olleet ainoita suruja, sillä muutaman vuoden päästä Fatimah menetti isänsä. Ilman rahaa ja turvaa perheellä oli vain yksi vaihtoehto:
- Äitini joutui lähettämään minut avioliittoon serkkuni kanssa, jotta tämä pitäisi meistä huolta, Fatimah kertoo. Fatimah oli tuolloin vasta teini-ikäinen.
Fatimah joutui jättämään koulun kesken, eikä hän tiennyt, mitä häneltä odotetaan vaimona. Vuoden jälkeen hän erosi aviomiehestään – sukulaisten estelyistä huolimatta. Eron jälkeen Fatimah huomasi olevansa raskaana ja hän synnytti esikoisensa. Silloin hän oli menettää kaiken toivonsa.
Epätoivosta huolimatta asiat alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa kääntyä parempaan päin. Fatimahin ystävä ohjasi hänet World Visionin tukikeskukseen, joka tarjoaa naisille ja tytöille psykologista tukea ja erilaisia koulutuksia.
- Vierailin tukikeskuksessa tutustumassa sen tarjoamiin palveluihin, ja ilmoittauduin nuorten äitien ryhmään. Se oli minulle hyvä kokemus – opin asioita, jotka vahvistivat itseluottamustani, Fatimah kertoo.
Mikä oli tärkein oppi?
- Tunsin, että viimein minut nähdään. Ja opin uusia viestintätaitoja, jotka paransivat perhesuhteitani.
Fatimah palasi koulun penkille ja jatkoi keskeytyneitä opintojaan. Samalla syttyi Fatimahin innostus yhteiskunnallista vaikuttamista, naisten ja lasten oikeuksia ja sosiaalista mediaa kohtaan.
Tukikeskuksen työntekijä, Eman, on ohjannut Fatimahia tukiohjelmassa. Hän kertoo, että juuri Fatimah oli se, joka innoitti muita naisia ja tyttöjä mukaan lapsiavioliittojen vastaiseen työhön.
- Hän halusi puhua niille naisille, jotka olivat kokeneet samoja asioita kuin hän. Yhdessä he pohtivat, mitä he voivat tehdä, mitä heillä on tarjota yhteiskunnalle ja mihin vahvuuksiin naisten tulisi keskittyä tässä tilanteessa.
Fatimah tajusi mikä voima sosiaalisen median ryhmillä on viestin välittämisessä. Niiden avulla hän kykeni tavoittamaan tyttöjä, ei vain Syyriasta, vaan ympäri maailmaa. Sosiaalisessa mediassa hän varoittaa tyttöjä ja nuoria naisia vanhoista perinteistä ja tavoista, jotka kannustavat lapsiavioliittoon. Seuraukset voivat olla vakavia – koulun keskeyttämistä, teiniraskauksia ja pahempaakin.
Huolimatta niistä epäoikeudenmukaisuuksista ja vaaroista, joita Fatimah on elämässään kohdannut, hänellä on nyt uudenlainen voima, hänen äänensä.
Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen, lapsiavioliittojen vastustaminen ja tyttöjen koulutuksen puolesta puhuminen saattaa olla myös hyvin vaarallista.
Fatimah on yhteydessä nuoriin naisiin sosiaalisen median, kuten Facebookin tai Instagramin, kautta. Hän tarjoaa niissä kanavissa tukea ja vinkkejä siihen, miten naiset voivat käsitellä hyväksikäytön kokemuksiaan ja toipua. Näin hän pyrkii lisäämään naisten toivoa tulevaisuuden rakentamista kohtaan.