Syyrialainen nainen, pakolainen, entinen lapsimorsian, äiti, suunnittelija ja voimakastahtoinen aktivisti. Tätä kaikkea on Fatimah.

Fatimah perheineen pakeni ensimmäisten joukossa Syyrian tuhoisaa konfliktia. Paettuaan Alepposta vuonna 2011, hän on nyt ollut pakolainen yli puolet elämästään.

Jordaniaan asettuminen oli vaikeaa. Kodin, vapauden ja toivon menetys eivät olleet ainoita suruja, sillä muutaman vuoden päästä Fatimah menetti isänsä. Ilman rahaa ja turvaa perheellä oli vain yksi vaihtoehto:

  • Äitini joutui lähettämään minut avioliittoon serkkuni kanssa, jotta tämä pitäisi meistä huolta, Fatimah kertoo. Fatimah oli tuolloin vasta teini-ikäinen.

4,8 miljoonaa syyrialaista lasta on syntynyt sen jälkeen, kun sota alkoi kymmenen vuotta sitten. Sota on ollut heidän elämässään aina.

Fatimah joutui jättämään koulun kesken, eikä hän tiennyt, mitä häneltä odotetaan vaimona. Vuoden jälkeen hän erosi aviomiehestään – sukulaisten estelyistä huolimatta. Eron jälkeen Fatimah huomasi olevansa raskaana ja hän synnytti esikoisensa. Silloin hän oli menettää kaiken toivonsa.

Epätoivosta huolimatta asiat alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa kääntyä parempaan päin. Fatimahin ystävä ohjasi hänet World Visionin tukikeskukseen, joka tarjoaa naisille ja tytöille psykologista tukea ja erilaisia koulutuksia.

2,5 miljoonaa syyrialaista pakolaislasta on traumatisoitunut sodan vaikutuksista. 80,9 % pakolaislapsista, joiden kanssa World Visionin työntekijät ovat puhuneet, eivät usko voivansa palata Syyriaan seuraavien kahden vuoden aikana.

  • Vierailin tukikeskuksessa tutustumassa sen tarjoamiin palveluihin, ja ilmoittauduin nuorten äitien ryhmään. Se oli minulle hyvä kokemus – opin asioita, jotka vahvistivat itseluottamustani, Fatimah kertoo.

Mikä oli tärkein oppi?

  • Tunsin, että viimein minut nähdään. Ja opin uusia viestintätaitoja, jotka paransivat perhesuhteitani.

Fatimah palasi koulun penkille ja jatkoi keskeytyneitä opintojaan. Samalla syttyi Fatimahin innostus yhteiskunnallista vaikuttamista, naisten ja lasten oikeuksia ja sosiaalista mediaa kohtaan.

Tähän mennessä Syyrian sota on maksanut 1,2 miljardia dollaria. Sillä rahalla jokainen syyrialainen lapsi olisi voinut suorittaa tutkinnon Harwardin yliopistossa. Sen sijaan he käyvät koulua teltoissa ja heiltä puuttuu koulukirjat.

Tukikeskuksen työntekijä, Eman, on ohjannut Fatimahia tukiohjelmassa. Hän kertoo, että juuri Fatimah oli se, joka innoitti muita naisia ja tyttöjä mukaan lapsiavioliittojen vastaiseen työhön.

  • Hän halusi puhua niille naisille, jotka olivat kokeneet samoja asioita kuin hän. Yhdessä he pohtivat, mitä he voivat tehdä, mitä heillä on tarjota yhteiskunnalle ja mihin vahvuuksiin naisten tulisi keskittyä tässä tilanteessa.

Fatimah tajusi mikä voima sosiaalisen median ryhmillä on viestin välittämisessä. Niiden avulla hän kykeni tavoittamaan tyttöjä, ei vain Syyriasta, vaan ympäri maailmaa. Sosiaalisessa mediassa hän varoittaa tyttöjä ja nuoria naisia vanhoista perinteistä ja tavoista, jotka kannustavat lapsiavioliittoon. Seuraukset voivat olla vakavia – koulun keskeyttämistä, teiniraskauksia ja pahempaakin.

Fatimah advocates to stop the practice of early marriage in Afghanistan

Tänä päivänä Syyria on yksi maailman haastavimmista paikoista lapselle. Noin 600 000 ihmistä, joista 55 000 on lapsia, on menehtynyt. Puolet väestöstä on paennut kodeistaan ja lasten elinajanodote on lyhentynyt 13 vuodella.

Huolimatta niistä epäoikeudenmukaisuuksista ja vaaroista, joita Fatimah on elämässään kohdannut, hänellä on nyt uudenlainen voima, hänen äänensä.

Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen, lapsiavioliittojen vastustaminen ja tyttöjen koulutuksen puolesta puhuminen saattaa olla myös hyvin vaarallista.

Fatimah on yhteydessä nuoriin naisiin sosiaalisen median, kuten Facebookin tai Instagramin, kautta. Hän tarjoaa niissä kanavissa tukea ja vinkkejä siihen, miten naiset voivat käsitellä hyväksikäytön kokemuksiaan ja toipua. Näin hän pyrkii lisäämään naisten toivoa tulevaisuuden rakentamista kohtaan.

Periksiantamaton, rohkea ja inspiroiva – Fatimah

Opi lisää

Lastensuojelu

Irakin Mosulissa lapset ovat joutuneet todistamaan sodan kauhuja omin silmin. Moni on loukkaantunut itse tai menettänyt läheisen. World Visionin lastensuojeluohjelman avulla trauman vuoksi sulkeutuneet lapset saavat itsevarmuutensa ja luottavaisuutensa takaisin.

Malak, 8, loukkaantui pommiräjähdyksessä, sulkeutui ja muuttui ujoksi ja hiljaiseksi. "Nykyään hän taas nauttii opiskelusta ja ystäviensä kanssa leikkimisestä", kertoo Malakin sisko Dalal.

World Vision auttaa lapsia toipumaan traumoistaan:

  • tarjoamalla henkilökohtaista traumaterapiaa koulutettujen asiantuntijoiden toimesta
  • tarjoamalla turvallisia tiloja, joissa lapset voivat leikkiä ja opiskella rauhassa