VAROITUS - tämän tarinan sisältö saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita

11-vuotiaalla Majedilla ei ollut mahdollisuutta koulun pihaleikkeihin tai yökyläilyyn ystävän luona, mutta hän pääsi läheiselle joelle. Ystävän kanssa uiminen joella oli Majedin harvoja ja yksinkertaisia iloja. Niinä hetkinä hän sai olla vain lapsi.

Libanonin Bekaa-laakson pakolaisleirillä elävä syyrialaispoika Majed hukkui traagisesti vuoden 2020 alussa. Häntä jäi kaipaamaan suloinen 9-vuotias pikkuveli, Aziz, sekä murtunut ja järkyttynyt perhe.

”Kaipaan häntä suunnattomasti. Toivon, ettei hän olisi mennyt uimaan tuona päivänä”, sanoo hänen äitinsä Khatma kyyneleet silmissään. ”Majed oli hyvin huolehtiva pieni poika. Hän ei käynyt koulua, koska hän työskenteli kaduilla tienatakseen meille elantoa. Hän antoi aina kaikki rahat minulle, eikä pitänyt edes pientä osaa itsellään.”

Majedin äiti näyttää ylpeänä kuvaa pojastaan.

George Mghames

Majedin pikkuveli Aziz otti hänen poismenonsa hyvin raskaasti.

”Hän oli minun paras ystäväni”, Aziz sanoo. ”Toivon, että veljeni voisi palata elämään, jotta voisin leikkiä hänen kanssa taas. Kaipaan häntä paljon.”

Tragedian jälkeisinä päiviä World Visionin henkilökunta tapasi perhettä tarjoten heille henkistä ja käytännön tukea. Taloudellinen apu, ruoka, neuvonta ja Azizin saama psykososiaalinen tuki lapsiystävällisessä tilassa on auttanut perhettä selviytymään ja toipumaan hitaasti.

Aziz oppii World Visionin lapsiystävällisessä tilassa keinoja purkaa ja käsitellä suruaan.

George Mghames

”Olemme nähneet tarvetta tarjota lapsille psykososiaalisen tuen istuntoja, jotta he voivat selviytyä menetyksistä ja päästä yli suruista”, kertoo Adel Abou Hanna, Libanonin World Visionin työntekijä.

”Opin ja leikin ystävieni kanssa täällä. Nämä istunnot ovat helpottaneet oloani”, kertoo Aziz.

Lapsiystävälliset tilat tarjoavat surun ja ahdistuksen kanssa eläville lapsille mahdollisuuden leikkiin, vertaistukeen ja turvallisuuteen.

Aziz juttelee Adel Abou Hannan, Libanonin World Visionin lapsiystävällisen tilan vetäjän kanssa.

George Mghames

Näillä keskuksilla on myös valmiudet antaa yhteisön kaikista haavoittuvimmille lapsille taitoja selviytyä uhista ja vaaroista. Azizin asuinalueella kaikista haavoittuvimpia ovat mm. työtä tekevät lapset, kuten Majed.

Selviytyäkseen Syyrian konfliktista Azizin perheen oli pakko paeta kodistaan ja jättää kaikki taakseen Aleppossa. He ovat asuneet kolmihuoneisessa teltassa viimeiset neljä vuotta. Ja kuten monet muut pakolaislapset, myös Majed työskenteli kaduilla.

Viimeiset neljä vuotta tämä kolmihuoneinen teltta on ollut perheen asumus Bekaa-laakson väliaikaisella asuinalueella.

George Mghames

Lapsityövoima on yleistä Libanonin kaltaisissa paikoissa. Se on halpaa työvoimaa ja helposti saatavilla. Lisäksi pakolaisiin kohdistuva syrjintä tarkoittaa myös sitä, että lapset ja heidän oikeutensa jätetään usein huomiotta, usein jopa viranomaisten taholta.

Libanonissa monilta aikuisilta pakolaisilta puuttuu tarvittavat paperit työlupaa varten. Vanhemmilta riistetään ihmisarvo, kun heillä ei ole mahdollisuutta tienata elantoa ja huolehtia lapsistaan. Tämä lisää heidän tilanteensa epäinhimillisyyttä.

Majedin kaltaiset lapset yrittävät auttaa perheitään kaikin tavoin. Mutta kaduilla työskenteleminen tekee lapsista erittäin haavoittuvia väkivallalle, hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle.

Nuoret syyrialaiset pakolaispojat myyvät päivittäistavaroita kaduilla auttaakseen perheitään saamaan tarpeeksi rahaa vuokraan ja perustarvikkeisiin.

Jon Warren

World Visionin lapsiystävälliset tilat kutsuvat työtä tekeviä lapsia oppimaan kadulla työskentelyn vaaroista leikkimielisessä ja turvallisessa ympäristössä. Istunnot opettavat lapsille, miten toimia, jos tuntematon haluaa siepata heidät ja kuinka tunnistaa vaaralliset ja laittomat lähestymisyritykset.

Lapsiystävällinen tila ei ole lastenhoitokeskus.

Lapsiystävällinen tila tarjoaa lapsille ammattimaisesti suunniteltuja toimintoja, jotka auttavat heitä tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan, ja rakentamaan sisäistä kykyään selviytyä. Lapsille annetaan työkaluja selviytymiseen ja toivon ylläpitämiseen, mikä on ensisijaisen tärkeää tulevaisuuden rakentamista varten.

Tunti lapsiystävällisessä tilassa. Koronaviruksen aikana tilan toimintaa on muutettu turvallisuusohjeiden mukaiseksi.

George Mghames

Opi lisää

Lastensuojelu

Irakin Mosulissa lapset ovat joutuneet todistamaan sodan kauhuja omin silmin. Moni on loukkaantunut itse tai menettänyt läheisen. World Visionin lastensuojeluohjelman avulla trauman vuoksi sulkeutuneet lapset saavat itsevarmuutensa ja luottavaisuutensa takaisin.

Malak, 8, loukkaantui pommiräjähdyksessä, sulkeutui ja muuttui ujoksi ja hiljaiseksi. "Nykyään hän taas nauttii opiskelusta ja ystäviensä kanssa leikkimisestä", kertoo Malakin sisko Dalal.

World Vision auttaa lapsia toipumaan traumoistaan:

  • tarjoamalla henkilökohtaista traumaterapiaa koulutettujen asiantuntijoiden toimesta
  • tarjoamalla turvallisia tiloja, joissa lapset voivat leikkiä ja opiskella rauhassa