Varhainen tuki koulunkäynnille ja mielen toipumiselle on erittäin tärkeää äkillisen konfliktin keskelle joutuville lapsille. Avustusjärjestö World Vision perustaa 15 uutta lapsiystävällistä tilaa Ukrainan naapurimaihin.

Kolme tilaa on jo käytössä Husin, Iasin ja Siretin raja-alueilla Romaniassa. Lapsiystävälliset tilat ovat turvallisia leikki- ja oppimiskeskuksia lapsille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotimaansa.

Yli kolme miljoonaa ihmistä on tähän menneessä paennut Ukrainasta. Heistä yli puolet on lapsia. Tämä tarkoittaa noin 73 000 pakolaislasta päivässä.

Lapsiystävällisissä tiloissa lapset voivat leikkiä sekä ilmaista huolensa ja pelkonsa koulutetuille ammattilaisille. Piirtäminen tai leikki tarjoaa hengähdystauon stressaavasta tilanteesta.

  • Joka sekunti lapsi joutuu pakenemaan Ukrainasta turvaan. Osa näistä lapsista on ollut päiväkausia liikkeellä kylmässä säässä ja siirtynyt aina yhdestä väliaikaisesta asunnosta toiseen, toteaa World Vision Romanian kansallinen johtaja Mihaela Nabâr.

  • Heidän elämänsä on muuttunut silmänräpäyksessä. Rutiineja ja tuttuutta kaipaaville lapsille tämä on ollut hyvin ahdistavaa.

Nabâr kertoo, että monet Romaniaan saapuvista lapsista ovat nähneet taisteluita tai kotinsa ja kotiseutunsa vahingoittuneena tai tuhoutuneena.

  • Moni lapsi menetti kaiken tutun, kun konflikti alkoi. Yritämme lievittää sitä stressiä, jota he kokevat, kun koti, ystävät ja koulu ovat jääneet yhtäkkiä taakse.

Lapsiystävälliset tilat eivät korvaa esimerkiksi kouluja, mutta auttavat ensivaiheessa tuomaan normaaliutta lasten päiviin.

  • Se, miten lapsia pystytään tukemaan heti alussa, vaikuttaa siihen, kuinka he lopulta selviytyvät tästä kriisistä.

World Vision auttaa Ukrainan konfliktissa:

  • World Vision on työskennellyt Romaniassa 30 vuotta, joten järjestö pystyi käynnistämään avustusoperaation nopeasti.
  • Järjestö on jakanut rajanylityspaikoilla vettä, ruokaa sekä hygienia- ja lastenhoitotarvikkeita. Lisäksi se on organisoinut lasten leikkipisteitä ja lämmittimiä levähdyspaikoille.
  • Ukrainaan on toimitettu ruokaa ja hygieniatarvikkeita sisältäviä avustuskuljetuksia.
  • World Vision on parhaillaan laajentamassa avustustoimintaa Romaniassa, Ukrainassa sekä Moldovassa.
  • Tavoitteena on auttaa yli 470 000 konfliktin keskelle joutunutta lasta ja aikuista.

Opi lisää

Ukrainalaiset pakolaiset, Romania

Autamme ukrainalaisia pakolaisia Romaniassa, jossa olemme toimineet jo yli 30 vuotta. Jaamme pakeneville perheille hygieniapakkauksia ja lastenhoitotarvikkeita sekä annamme psykologista ensiapua.

Konfliktit aiheuttavat pitkäkestoisia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia lapsille ja heidän perheilleen. Lapset saattavat myös joutua erilleen vanhemmistaan, mikä lisää lapsiin kohdistuvan väkivallan ja hyväksikäytön riskiä. Ukrainan konfliktista kärsii 7,5 miljoonaa lasta.

Varhainen tuki koulunkäynnille ja mielen toipumiselle on erittäin tärkeää äkillisen konfliktin keskelle joutuville lapsille. Lapsille tärkeät rutiinit ja tutut asiat loppuivat silmäräpäyksessä, mikä on lapsille hyvin stressaava kokemus. Lievittääksemme lasten ahdistusta rakennamme 15 lapsiystävällistä tilaa Ukrainan naapurimaihin.

Lapsiystävällisissä tiloissa lapset voivat leikkiä sekä ilmaista huolensa ja pelkonsa koulutetuille ammattilaisille. Piirtäminen tai leikki tarjoaa hengähdystauon stressaavasta tilanteesta. Lapsiystävälliset tilat eivät korvaa esimerkiksi kouluja, mutta auttavat ensivaiheessa tuomaan normaaliutta lasten päiviin.

Kolme tilaa on jo käytössä Husin, Iasin ja Siretin raja-alueilla Romaniassa.

Tällä hetkellä laajennamme avustustoimintaamme Romaniassa, Ukrainassa sekä Moldovassa. Tavoitteenamme on auttaa yli 470 000 Ukrainan konfliktin uhria.