Anna meille lapsuutemme takaisin’ on hänen tunnuslaulunsa.

Hamzehin ollessa 10-vuotias hänen isänsä soitti tämän kappaleen. Silloin Hamzeh löysi intohimonsa musiikkia ja laulamista kohtaan. Pian hän oppi laulun kolmella kielellä, ja nyt hän pystyy laulun avulla ilmaisemaan sisällään vellovaa pelkoa, pettymystä ja tuskaa, mutta myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Laulaminen on Hamzehille tapa selviytyä siinä äärimmäisen vaikeassa todellisuudessa, jonka hän ja miljoonat muut syyrialaiset pakolaiset kohtaavat päivittäin. “Laulaminen on taidetta”, hän sanoo. “Me lapset voimme ilmaista itseämme sen kautta – ilmaista, mitä koemme.”

Nuoresta iästään huolimatta 13-vuotias Hamzeh on kokenut paljon. Hän on asunut Jordaniassa Azraqin pakolaisleirillä jo yhdeksän vuoden ajan. Hänen nelihenkinen perheensä joutui pakenemaan Damaskoksesta vuonna 2012. Pommit, hyökkäykset ja pelko ovat hänen varhaisimpia lapsuusmuistojaan, kuten ne ovat monelle muullekin konfliktialueelta paenneelle lapselle.

4,8 miljoonaa syyrialaista lasta on syntynyt sen jälkeen, kun sota alkoi kymmenen vuotta sitten. Sota on ollut heidän elämässään aina.

World Vision tarjoaa pakolaislapsille psykososiaalista tukea pakolaisleireille avaamissaan lapsiystävällisissä tiloissa. Lapsiystävälliset tilat mahdollistavat lasten henkisen tukemisen: neuvomme lapsille kuinka he voivat käsitellä sodan, kotiseudulta muuttamisen ja jatkuvan epävarmuuden jättämiä jälkiä. Lisäksi tilat ovat turvallisia paikkoja, joissa lapsi voi nauttia lapsuuden yksinkertaisista iloista: leikeistä, peleistä, taiteesta, oppimisesta ja musiikista.

World Visionin työntekijät huomasivat Hamzehin musikaaliset taidot pakolaisleirin päiväkodissa. Musiikkituntien ohella hän opiskeli soittamaan pianoa. Hän rakasti olla mukana ohjelmassa lapsena, ja nyt teini-ikäisenä hän haluaa auttaa muitakin lapsia löytämään musiikin ilon. Siksi hän opettaa nyt musiikkia leirin muille lapsille.

2,5 miljoonaa syyrialaista pakolaislasta on traumatisoitunut sodan vaikutuksista. 80,9 % pakolaislapsista, joita World Visionin työntekijät ovat haastatelleet, ei usko voivansa palata Syyriaan seuraavien kahden vuoden aikana.

Vaikka Hamzeh on asunut viimeiset yhdeksän vuotta pakolaisleirillä, World Visionin ja muiden avustusjärjestöjen työntekijät ovat pitäneet huolen siitä, että Hamzeh on päässyt hyödyntämään laulutaitojaan ja esiintymään leirin tapahtumissa. “Alussa olin yleisön edessä hieman ujo ja jäykkä, ja esiinnyin aina katse alhaalla”, hän muistelee.

Pian Hamzeh kuitenkin huomasi, että omien tunteiden välittäminen laulun kautta kosketti yleisöä. Tämä kasvatti hänen itseluottamustaan. Esiintymisten jälkeen hän selittää yleisölle kappaleiden merkityksiä ja opettaa joitain laulujen sanoituksia. Taitojen jakaminen muille lapsille on Hamzehille äärimmäisen tärkeää. Se saa hänet tuntemaan itsensä hyödylliseksi.

Kaikkien haasteiden jälkeen Hamzehin täytyy nyt vielä pärjätä ilman isää. Isä työskentelee lääkärinä Malesiassa, jotta voi tukea perhettään. “Toivon, että voisimme käydä isäni luona. Kaipaan häntä”, Hamzeh sanoo.

Azraqin pakolaisleiri, Jordania. Huhtikuussa 2014 avatussa leirissä on tällä hetkellä yli 36 000 syyrialaista pakolaista.

Niin paljon kuin musiikki ja laulaminen inspiroivatkin Hamzehia auttamaan, hän haluaa jonain päivä auttaa myös lääkärinä, kuten isänsä. “Haluan saavuttaa unelmani ja tulla lääkäriksi. Haluan auttaa ihmisiä ja rakastan tätä ammattia.”

Kaikesta kokemastaan huolimatta Hamzeh ei ole lannistunut. “Haluaisin, että Syyria palaisi sellaiseksi kuin se oli ennen sotaa. Viestini syyrialaisille on: älkää menettäkö toivoa. Syyria palaa entisekseen – ja vielä paremmaksi.”

Opi lisää

Syyria

Syyria sijaitsee Välimeren itäisimmällä reunalla, ja se on muinaisen sivistyksen kehto. Syyriasta löytyy pyhiä paikkoja sekä kristityille että muslimeille. Maa on ollut keskellä monimutkaista sisällissotaa vuodesta 2011 lähtien, kun rauhanomaisiin mielenosoituksiin vastattiin väkivallalla maan diktatuurihallinnon toimesta. Tämän jälkeen Syyria on vuosien ajan listattu maailman väkivaltaisimmaksi maaksi.

  • Yli puolet maan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja tarvitsee humanitaarista apua.
  • Syyriaa vastaan asetetut talouspakotteet ovat rampauttaneet maan talouden ja lähes 12 % alle 5-vuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta.
  • Joka kolmas koulu on tuhottu.
Syyrian sota

on kestänyt pidempään kuin toinen maailmansota