“Olimme kylässämme, kun ohjukset ja pommit osuivat. Kaikki talot tuhoutuivat.”

Näin kertoo 13-vuotias Shaima. Häntä ahdistavat muistot kiljuvista naapureista.

Lyhyesti

  • Noin 5,6 miljoonaa syyrialaista on paennut kotimaastaan.
  • Shaima ja hänen perheensä päättivät kävellä Syyriasta 72 kilometrin päähän Jordaniaan.
  • Shaima näki ystävien ja naapureiden pakenevan Jordaniaan. Kaikki etsivät turvaa ja parempaa elämää.

Pommin räjähdettyä heidän koulunsa takana, Shaima ja hänen siskonsa eivät enää uskaltaneet mennä sisälle luokkaan. Vaikka koulu oli vielä pystyssä, sinne oli aivan liian vaarallista mennä.

Shaiman perhe pysyi kotikaupungissa niin pitkään mahdollista, mutta lopulta heidän oli pakko paeta. Parissa tunnissa Shaima pakkasi tärkeimmät tavaransa; vaatteita, suosikkikirjansa ja muutamia valokuvia.

Pakomatkalla perheen piti kävellä paahtavan auringon alla ilman suojaa. Kuumuuden ja veden puutteen vuoksi Shaiman sisko menehtyi.

World Vision

“En pysty puhumaan äidilleni sisareni kuolemasta, koska hän suree sisartani niin paljon. Tuntuu pahalta nähdä hänen itkevän. Olen surullinen. Perheemme oli hyvin tiivis, ja yhtäkkiä, meidät on revitty erilleen.” Shaima sanoo.

Shaima ja hänen perheensä yrittävät rakentaa elämäänsä uudelleen Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa.

“Toivoisin voivani palata ajassa taaksepäin” Shaima sanoo.

Aluksi Shaima pelkäsi uusia ihmisiä oudossa paikassa. Leirillä asuvat perheet ovat kuitenkin kaikki paenneet samaa konfliktia, joten heillä on sama tausta.

World Vision

Leirillä Shaimalla on käytössään puhdasta vettä, hän pääsee kouluun ja saa osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. “Herään viideltä tai kuudelta aamulla. Käyn hakemassa vettä ja lämmitän sen. Sen jälkeen tarkistan vielä kotitehtäväni ennen koulua. Tykkään koulusta tosi paljon, sillä pidän uusien asioiden opettelusta”, Shaima sanoo.

Opi lisää

Syyria

Syyria sijaitsee Välimeren itäisimmällä reunalla, ja se on muinaisen sivistyksen kehto. Syyriasta löytyy pyhiä paikkoja sekä kristityille että muslimeille. Maa on ollut keskellä monimutkaista sisällissotaa vuodesta 2011 lähtien, kun rauhanomaisiin mielenosoituksiin vastattiin väkivallalla maan diktatuurihallinnon toimesta. Tämän jälkeen Syyria on vuosien ajan listattu maailman väkivaltaisimmaksi maaksi.

  • Yli puolet maan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja tarvitsee humanitaarista apua.
  • Syyriaa vastaan asetetut talouspakotteet ovat rampauttaneet maan talouden ja lähes 12 % alle 5-vuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta.
  • Joka kolmas koulu on tuhottu.
Syyrian sota

on kestänyt pidempään kuin toinen maailmansota