Sisältövaroitus – kirjoitus saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita. Nimi muutettu.

Cavo, 15, haluaisi kouluun, kuten kuka tahansa tavallinen tyttö. Hänelle se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä hän tekee töitä elättääkseen äitiään ja isoäitiään. Cavolla on kolme eri työtä, mutta raha ei silti riitä ruokaan. Joinakin päivinä lautaselle päätyy vain keitettyjä lehtiä. Suurin syy ruokapulaan on kuivuus: se tuhoaa viljelykasveja ja nostaa elintarvikkeiden hintoja.

Cavo työskentelee torilla ja kuljettaa pyykkejä, mutta niistä sadut tulot eivät riitä. Koska muita vaihtoehtoja ei ole, hän joutuu työskentelemään myös prostituoituna.

Cavo haluaa kertoa tarinansa ja osoittaa mihin kaikkeen ilmastonmuutos vaikuttaa.

Cavo tietää, että prostituutio asettaa hänet vaaraan. Hän häpeää, mutta haluaa kertoa tarinansa.

 • Kuivuus vaikuttaa elämäämme paljon. Jos sadot kuihtuvat, eikä meillä ole rahaa, menemme nukkumaan tyhjin vatsoin. Eilen olimme ilman ruokaa. Tänään meidän piti herätä aikaisin keräämään lehtiä, jotta saimme jotain syötävää. Teen tämän äitini ja isoäitini takia. Näemme nälkää.

Cavo tietää, että prostituutio asettaa hänet vaaraan.

Cavo on yksi niistä miljoonista tytöistä ja naisista, jotka kohtaavat tällaisen todellisuuden. Hälyttävä ruokapula, elintarvikkeiden hintojen nousu sekä viljelykasvien tuhoutuminen tekevät arjesta todella vaikeaa. Ilmastonmuutoksen aiheuttama ruokapula on todellinen haaste, josta kärsivät etenkin kehittyvien maiden haavoittuvat yhteisöt.

Cavolle on tärkeää kertoa kokemuksistaan, jotta ihmiset todella ymmärtäisivät ilmastonmuutoksen seuraukset.

 • Jos kieltäydyn tienaamasta rahaa hinnalla millä hyvänsä, miten selviydyn? Jos täällä ei olisi kuivuutta ja nälkää, olisin koulussa kuten muut lapset.
Cavo

Cavo tietää prostituutioon liittyvän stigman, mutta hänellä ei ole muita vaihtoehtoja elättää perhettään.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa. Cavon tarina on esimerkki siitä, että ilmastonmuutoksen seuraukset ovat moninaisia ja kohdistuvat usein kehittyvien maiden naisiin ja tyttöihin.

Ilmastokriisi on humanitaarinen kriisi, joka koskettaa monien lasten elämää jo nyt. Kehittyvien maiden lapset vaikuttavat ilmastonmuutoksen etenemiseen vähiten, mutta kärsivät siitä eniten.

Jotta voimme suojella Cavoa ja miljoonia muita lapsia, meidän on suojeltava myös ympäristöä.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

  Ryhdy kuukausilahjoittajaksi
 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Ilmasto

Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät erityisesti uutisissa ja sosiaalisessa mediassa, jossa jaetaan kuvia esimerkiksi metsäpaloista Australiassa ja Kaliforniassa tai tulvista Isossa-Britanniassa. Nämä ovat kuitenkin vain yksi osuus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Uutisissa ei kovin usein näy se, että heikoimmassa asemassa olevat lapset kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että ilmastonmuutos lisää lapsiavioliittoja tai lapsityövoimaa. Ne voivat tuntua kaukaisilta, mutta valitettava totuus on, että ilmastonmuutos syventää köyhyyden juurisyitä. Esimerkiksi ruokapula on haaste, johon tarvitaan tukea erityisesti nyt. Sen vaikutukset lasten elämään ja tulevaisuuteen ovat pitkäaikaisia.

Suojellaksemme lapsia, meidän tulee suojella myös ilmastoa. Autamme ihmisiä selviytymään katastrofeista ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta maailman vaarallisimmissa paikoissa, joissa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo