"Historia on osoittanut, että Afganistanin kansa on poikkeuksellisen sinnikäs ja vahva. Mutta kaikella on rajansa. Afganistanilaiset ovat nyt erittäin haavoittuvassa asemassa, emmekä voi hylätä heitä.” - Afganistanin World Visionin kansallinen johtaja Asuntha Charles.

Tilanteet Afganistanin eri puolilla ovat muuttuneet tunti tunnilta, mutta sunnuntaina 15.8. mahdoton tapahtui. Internet täyttyi kaoottisista kuvista, ja maailman johtajat yrittivät päättää miten reagoida.

Rauhan tai epävarmuuden keskellä, meidän vastauksemme on aina sama: Lapsia on suojeltava ja ihmisoikeuksia on puolustettava kaikin mahdollisin keinoin.*

Taleban on ottanut maan valtaansa – ihmiset ovat epävarmoja tulevaisuutensa suhteen, maansisäisten pakolaisten määrä kasvaa, lapset ja perheet ovat piilossa tai paenneet ja heidän perusoikeuksiaan uhataan.

“Lapset ovat tärkein voimavaramme kestävän ja pysyvän ratkaisun löytämiseksi useisiin kriiseihin. Heidän vuokseen, kaikkien osapuolten on asetettava ihmisten humanitaariset tarpeet tärkeimmiksi ja lopetettava tämä konflikti. Yhdessä World Visionin yli 300 paikallisen työntekijän kanssa pysymme läsnä ja pysymme tukemassa heitä”, Charles sanoo.

Kehitysyhteistyöjärjestönä World Vision kehottaa konfliktin osapuolia asettamaan haavoittuvat lapset, perheet ja heidän yhteisönsä etusijalle. Kansainvälistä humanitaarista oikeutta on kunnioitettava. Kansainvälisen yhteisön on säilytettävä läsnäolonsa ennennäkemättömän humanitaarisen katastrofin estämiseksi.

Tukea ja kansainvälistä vastuunkantoa tarvitaan, jotta pystytään suojelemaan lapsen oikeuksia pysyvästi.

Suojelemme lapsia maailman vaarallisimmissa paikoissa. Olemme työskennelleet 20 vuoden ajan varmistaaksemme, että Afganistanin lapset voivat selviytyä, toipua ja jonain päivänä rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Opi lisää

Afganistan

Afganistan sijaitsee Keski-Aasiassa. Sen pääelinkeino on maatalous ja se tuottaa granaattiomenoita, rypäleitä ja melooneja. Afganistan on ollut jatkuvassa konfliktissa, radikaalin poliittisen ryhmän, kanssa vuodesta 2001 lähtien. Radikaalin poliittisen ryhmän sotivat hallitusta vastaan ja ovat ottaneet haltuunsa osia maasta.

  • Satoja tuhansia ihmisiä on kuollut pitkittyneessä konfliktissa ja useita kaupunkeja on tuhoutunut raunioiksi.
  • Kuivuus koetteli maan länsiosaa vuonna 2019 tuhoten kaikki viljasadot ja 60 % karjasta. Kuivuus myös ajoi yli 250 000 ihmistä pakolaisiksi. Jopa pakolaisleireiltä on loppunut ruoka. Monet vanhemmat harkitsevat tyttäriensä naittamista lapsivaimoiksi, jotta he voivat ruokkia perheensä.
Yli 10%

maailman rekisteröidyistä pakolaisista on Afganistanista

Joka kolmas

afganistanilainen tyttö menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.