Opi lisää

Pitkittyneet konfliktit

Kun pitkittyneet jännitteet koskien maata, kulttuuria tai hallintoa leimahtavat sodaksi voi konflikti kestää vuosia tai vuosikymmeniä, ja niiden seuraukset koettelevat erityisesti köyhien alueiden asukkaita.

Viattomat lapset jäävät konfliktien jalkoihin. “Monet naapureistamme ovat menettäneet läheisiään", kertoo Dalal, 17, joka menetti toisen kätensä pommin tipahtaessa hänen kotikadulleen Mosulissa, Irakissa. “Useimmat lapset ovat edelleen hyvin peloissaan ja eivät halua mennä ulos.”

  • Aseistautuneet ryhmät kohtelevat siviilejä usein kuten panttivankeja vallatessaan kaupunkeja. Perheet joutuvat valitsemaan jatkavatko elämää sotatoimialueella vai yrittävätkö paeta henkensä uhalla.
  • Pitkäkestoinen sota tuhoaa veden jakelujärjestelmät, energian lähteet ja kodit. Perustarpeet kuten ruoka ja suoja eivät enää ole itsestäänselvyyksiä.
  • 70,8 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa konfliktien, vainojen, väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten takia.

Dieudonné pakotettiin lapsisotilaaksi, mutta nyt hän rakentaa itselleen parempaa tulevaisuutta. Pakolaiset Issra ja Kussai toivovat Syyriaan rauhaa, jotta he voisivat palata kotiin. Lähde 2 minuutiksi reportterimme Helenen matkaan hänen tavatessaan nämä sisukkaat lapset, jotka vastoinkäymisistä huolimatta pyrkivät kohti valoisampaa tulevaisuutta.