“Kun ensimmäisen kerran kuulin koronaviruksesta, tunsin heti itseni kipeäksi. Mietin lapsiani ja kaikkea sitä, mitä olimme jo saaneet kärsiä. Minun oli vaikea kuvitella, että voisimme selvitä vielä siitäkin.”
Jessica Juru on seitsemän lapsen äiti. Hän elää perheensä kanssa pakolaisina Omugon pakolaisalueella Ugandassa, jossa he viettävät myös pandemian takia asetetun liikkumiskiellon.
Lyhyesti
- Lähes 150 000 etelä-sudanilaista lasta asuu nyt pakolaisalueilla Ugandassa.
- Koronaviruspandemia on erittäin vaarallinen pakolaisalueilla, joissa turvavälejä on mahdoton pitää ja terveydenhuolto on puutteellista.
- Liikkumisrahoitusten takia pakolaisperheet eivät pääse hankkimaan ruokaa markkinoilta.
World Vision
“Pakenimme Etelä-Sudanista selviytyäksemme", Jessica sanoo. "Mutta viruksesta ja sen seurauksista johtuen selviytyminen ei tule olemaan helppoa täällä Ugandassakaan.”
Muiden Ugandan pakolaisleireillä elävien lasten tavoin myös Jessican lapset pakenivat kotimaansa vaarallisia olosuhteita vain kohdatakseen perillä viruksen, jolla saattaa olla ennennäkemättömät vaikutukset lasten selviytymiseen.
World Visionin ohjelmajohtaja Brenda Madrara toteaa, “Virukseen ei välttämättä menehdy yhtä paljon lapsia kuin aikuisia, mutta sen vaikutus lapsiin on suuri.”
eteläsudanilaista lasta elää pakolaisleireillä Ugandassa
eteläsudanilaista pakolaislasta elää ilman vanhempiaan
World Vision
Arviolta 53 000 eteläsudanilaista pakolaislasta elää ilman vanhempia tai huoltajia. Nämä lapset joutuvat turvautumaan sijaisvanhempiin, mutta sijaisperheet ovat nyt vastahakoisia ottamaan lapsia vastaan, koska heillä on jo valmiiksi pulaa ruuasta ja he elävät tartuntauhan alla. Osa lapsista asuu iäkkäiden isovanhempiensa kanssa, joille koronavirus on muita suurempi uhka. Jos nämä huoltajat kuolevat tai joutuvat sairaalaan, tuhannet pakolaislapset jäävät ilman hoitoa.
Pakolaisten omien yritysten vaikeudet ja ruokapula asettavat Jessican kaltaiset äidit tukalaan tilanteeseen. Normaalisti hänen miehensä kävisi välillä Etelä-Sudanissa töissä ansaitakseen rahaa ruokaan, mutta nyt sekään ei ole mahdollista.
“Kun rajat suljettiin koronaviruksen takia mieheni oli edelleen Etelä-Sudanissa, eikä päässyt takaisin. Nyt joudun huolehtimaan lapsistani yksin”, Jessica sanoo.
World Vision
World Vision auttaa perheitä jakamalla saippuaa ja käsienpesutarvikkeita. Olemme myös jakaneet Omugossa terveydenhuoltohenkilökunnalle suojavarusteita. “World Visionin avulla varmistamme, että pakolaisilla on peruspalveluita, ruokaa, vettä ja terveydenhoitoa. Teemme tämän huomioiden turvallisuusohjeistuksen” Nicholas Tayeebwa, leirin apulaisjohtaja kertoo.
Hygieniakoulutus sekä koronaviruksen ehkäisemisestä tiedottaminen on erittäin tärkeää.
“On tärkeää, että yhteisö ymmärtää mitä vastaan se taistelee", Brenda sanoo. "Työskentelemme täällä asuvien lapsilähettiläiden ja lastensuojelukomitean jäsenten kanssa levittääksemme tietoa”, hän sanoo.
Mitä sinä voit tehdä?
Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.
Tässä kolme tapaa auttaa:
- 1
Lahjoita
Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.
Ryhdy kuukausilahjoittajaksi - 2
Jaa tarina somessa
Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.