Minne voi paeta näkymätöntä vihollista?

Minne voi paeta näkymätöntä vihollista?

 • Pitkittyneet konfliktit
 • Etelä-Sudan
 • Katastrofiapu
 • Tarina

Jessica pakeni seisemän pienen lapsensa kanssa sotaa Etelä-Sudanista. Vaikeudet eivät loppuneet siihen, sillä pian vastassa oli uusi virus.

Toukokuu 12, 2020

“Kun ensimmäisen kerran kuulin koronaviruksesta, tunsin heti itseni kipeäksi. Mietin lapsiani ja kaikkea sitä, mitä olimme jo saaneet kärsiä. Minun oli vaikea kuvitella, että voisimme selvitä vielä siitäkin.”

Jessica Juru on seitsemän lapsen äiti. Hän elää perheensä kanssa pakolaisina Omugon pakolaisalueella Ugandassa, jossa he viettävät myös pandemian takia asetetun liikkumiskiellon.

Lyhyesti

 • Lähes 150 000 etelä-sudanilaista lasta asuu nyt pakolaisalueilla Ugandassa.
 • Koronaviruspandemia on erittäin vaarallinen pakolaisalueilla, joissa turvavälejä on mahdoton pitää ja terveydenhuolto on puutteellista.
 • Liikkumisrahoitusten takia pakolaisperheet eivät pääse hankkimaan ruokaa markkinoilta.
Jessica ja hänen lapsensa käyttivät tuhkaa pitääkseen kätensä puhtaina ja sujautuakseen virukselta. Nyt he käyttävät World Visioniltä saamaansa saippuaa.

Jessica ja hänen lapsensa käyttivät tuhkaa pitääkseen kätensä puhtaina ja sujautuakseen virukselta. Nyt he käyttävät World Visioniltä saamaansa saippuaa.

World Vision

150 000

eteläsudanilaista lasta elää pakolaisleireillä Ugandassa

53 000

eteläsudanilaista pakolaislasta elää ilman vanhempiaan

“Pakenimme Etelä-Sudanista selviytyäksemme", Jessica sanoo. "Mutta viruksesta ja sen seurauksista johtuen selviytyminen ei tule olemaan helppoa täällä Ugandassakaan.”

Muiden Ugandan pakolaisleireillä elävien lasten tavoin myös Jessican lapset pakenivat kotimaansa vaarallisia olosuhteita vain kohdatakseen perillä viruksen, jolla saattaa olla ennennäkemättömät vaikutukset lasten selviytymiseen.

World Visionin ohjelmajohtaja Brenda Madrara toteaa, “Virukseen ei välttämättä menehdy yhtä paljon lapsia kuin aikuisia, mutta sen vaikutus lapsiin on suuri.”

Pakolaisleirillä, jossa Jessica perheineen asuu, lähes kaikilla perheillä on nyt omat käsienpesupisteet ja kaikkien vieraiden täytyy pestä kädet ennen kuin he tulevat sisään.

Pakolaisleirillä, jossa Jessica perheineen asuu, lähes kaikilla perheillä on nyt omat käsienpesupisteet ja kaikkien vieraiden täytyy pestä kädet ennen kuin he tulevat sisään.

World Vision

Arviolta 53 000 eteläsudanilaista pakolaislasta elää ilman vanhempia tai huoltajia. Nämä lapset joutuvat turvautumaan sijaisvanhempiin, mutta sijaisperheet ovat nyt vastahakoisia ottamaan lapsia vastaan, koska heillä on jo valmiiksi pulaa ruuasta ja he elävät tartuntauhan alla. Osa lapsista asuu iäkkäiden isovanhempiensa kanssa, joille koronavirus on muita suurempi uhka. Jos nämä huoltajat kuolevat tai joutuvat sairaalaan, tuhannet pakolaislapset jäävät ilman hoitoa.

Pakolaisten omien yritysten vaikeudet ja ruokapula asettavat Jessican kaltaiset äidit tukalaan tilanteeseen. Normaalisti hänen miehensä kävisi välillä Etelä-Sudanissa töissä ansaitakseen rahaa ruokaan, mutta nyt sekään ei ole mahdollista.

“Kun rajat suljettiin koronaviruksen takia mieheni oli edelleen Etelä-Sudanissa, eikä päässyt takaisin. Nyt joudun huolehtimaan lapsistani yksin”, Jessica sanoo.

World Visionin vapaaehtoiset opettavat pakolaisperheille, kuinka suojautua virukselta.

World Visionin vapaaehtoiset opettavat pakolaisperheille, kuinka suojautua virukselta.

World Vision

World Vision auttaa perheitä jakamalla saippuaa ja käsienpesutarvikkeita. Olemme myös jakaneet Omugossa terveydenhuoltohenkilökunnalle suojavarusteita. “World Visionin avulla varmistamme, että pakolaisilla on peruspalveluita, ruokaa, vettä ja terveydenhoitoa. Teemme tämän huomioiden turvallisuusohjeistuksen” Nicholas Tayeebwa, leirin apulaisjohtaja kertoo.

Hygieniakoulutus sekä koronaviruksen ehkäisemisestä tiedottaminen on erittäin tärkeää.

“On tärkeää, että yhteisö ymmärtää mitä vastaan se taistelee", Brenda sanoo. "Työskentelemme täällä asuvien lapsilähettiläiden ja lastensuojelukomitean jäsenten kanssa levittääksemme tietoa”, hän sanoo.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Etelä-Sudan

Etelä-Sudan

19 000

lasta on pakotettu lapsisotilaiksi vuoden 2013 jälkeen

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista heinäkuussa 2011 Afrikan pisimmän sisällissodan jälkeen. Itsenäisyys ei kuitenkaan tuonut maahan rauhaa, vaan uusi sisällissota puhkesi kaksi vuotta myöhemmin.

 • Neljä miljoonaa ihmistä on joutunut muuttamaan ja 400 000 on kuollut vuoden 2013 jälkeen.
 • Aseistautuneet ryhmät ovat systemaattisesti nälkiinnyttäneet kansaa tuhoamalla viljasatoja ja valtaamalla maata, estämällä näin samalla vastustajiaan saamasta hyödykkeitä.
 • Kuivuus ja tulvat ovat vuorotelleet ja aiheuttaneet osaltaan nälänhätää ympäri maata. 1,3 miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.
 • Monet muuttamaan pakotetuista perheistä elävät väliaikaisilla leireillä, joissa pieniä lapsia uhkaavat kulkutaudit.