“Se oli perjantai – rukouspäivä. Käynnissä oli taistelu ja pommeja oli kaikkialla. Juoksin karkuun kotoa, olin kauhuissani. Silloin pommi tipahti viereeni.”

Raja oli 10-vuotias, kun hän selviytyi täpärästi aivan hänen vieressään sattuneesta kuolettavasta räjähdyksestä. Hän oli joutunut keskelle Irakin hallituksen ja ISILin joukkojen ristitulta Mosulissa.

Lyhyesti

 • Yli 2,1 miljoonaa irakilaista on joutunut väistymään konfliktin tieltä ja sadat tuhannet Rajan kaltaiset siviilit ovat haavoittuneet tai menehtyneet.
 • Raja loukkaantui vakavasti pommituksessa, joka aiheuttaa hänelle edelleen painajaisia.
 • Raja saa apua toipumiseen World Visionin lapsiystävällisessä tilassa.

Raja menetti liikuntakykynsä kaupunkiin osuneessa ilmaiskussa.

World Vision

“Muistan maanneeni maassa,” hän sanoo. “Näin käteni vuotavan verta. Myös mahastani tuli verta.” Raja menetti toisen kätensä räjähdyksessä, ja vielä useiden korjausleikkaustenkin jälkeen hänen jalkansa ovat edelleen pahasti vaurioituneet.

Raja ei saanut pyörätuolia käyttöönsä useisiin kuukausiin. Ennen sitä hänet piti kantaa kaikkialle. Monella tapaa itsenäisyyden menetys oli hänelle yhtä tuskallista kuin hänen fyysiset vammansa.

World Visionin henkilökunta auttaa Rajaa toipumaan traumastaan.

World Vision

Kaksi vuotta kaupungin vapautumisen jälkeen sadat selviytyneet lapset, kuten Raja, pelkäsivät edelleen lähteä ulos kodeistaan. Mosulin kaltaiset urbaanit sota-alueet ovat täynnä romahtamispisteessä olevia rakennuksia ja purkamattomia räjähteitä. Rajan mukaan räjähdyksessä kärsinyt kotitalo tuntuu silti turvallisemmalta kuin ulkona suojattomana oleminen.

“En halunnut poistua kotoa, joten pysyttelin sisällä,” hän muistelee. “Joskus istuin oviaukossa auringon lämmössä.”

Raja tykkää World Visionin lapsiystävällisen tilan tarjoamista aktiviteeteista.

World Vision

Raja alkoi toipua World Visionin lapsiystävällisessä tilassa. Hän tapasi henkilökuntaamme, joista moni on kohdannut itse samanlaisia vaikeita tilanteita kuin Raja. Hän aloitti terapian yhdessä lasten traumoihin erikoistuneen ammattilaisen kanssa.

Kuukausien ammattiavun, sosiaalisten aktiviteettien ja perheen saaman taloudellisen avun ansiosta Rajan mieliala on kohentunut ja hän alkaa sopeutua uudenlaiseen arkeen.

“Rakastan laulamista,” hän sanoo hymyillen. “Tykkään myös piirtämisestä ja maalaamisesta. Piirrän vuoria ja jokia, koska haluan joskus päästä sellaisiin paikkoihin.”

Vaikka Rajan kotikaupunki on raunioina, hän keskittyy tulevaisuuteen. “Haluaisin olla isona lääkäri,” hän sanoo. “Haluan olla kuin se lääkäri, joka auttoi minua, jotta voin vuorostani auttaa muita.”

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

  Ryhdy kuukausilahjoittajaksi
 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Äkilliset konfliktit

Jengisodat, terrorismi ja levottomuudet ovat äkillisiä ja vaikeasti ennustettavia väkivaltaisuuksia, jotka koettelevat erityisesti köyhiä yhteisöjä maailman vaarallisimmissa paikoissa.

World Visionin fasilitaattori Rafael asuu San Pedro Sulassa, Hondurasissa. Kaupungissa tehdään eniten henkirikoksia asukaslukuun nähden koko maailmassa. Häntä itseään on uhattu aseella. “Se oli yksi elämäni vaikeimmista kokemuksista", hän sanoo.

 • Jengit hallitsevat monia köyhiä kaupunginosia Hondurasissa uhaten viattomia ihmisiä.
 • Murhat ovat Hondurasissa niin yleisiä, että lähes puolet maasta paenneista ihmisistä kertovat jonkun perheenjäsenistään kuolleen väkivaltaisuuksissa.
 • Kapinallis- ja terroristiryhmät Irakissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa hyökkäävät alueille, joissa lain valvonta on heikkoa, ja pakottavat lapsia panttivangeiksi tai lapsisotilaiksi.

Kuinka äkilliset konfliktit vaikuttavat lasten tulevaisuuteen? Lähde 2 minuutiksi Hondurasiin katsomaan! Liity reportterimme Helenen seuraan hänen tavatessaan entisen jengiläisen, koulun orkesterin ja World Visionin vapaaehtoisia.