Tulipalo pakolaisleirillä Bangladeshissa

Tulipalo pakolaisleirillä Bangladeshissa

  • Katastrofiapu
  • Pakolaiset
  • Tarina

Rohingya-pakolaiset joutuvat taas pakenemaan

Maaliskuu 24, 2021

Maanantaina mediassa alkoi levitä kuvia tuhoisasta tulipalosta rohingya-pakolaisten leirillä Cox’s Bazarin alueella Bangladeshissa. Tulipalo tuhosi tuhansien pakolaisten koteja.

Vuonna 2017 satoja tuhansia rohingyoja pakeni Myanmarista poliittisten ja kulttuuristen jännitteiden seurauksena. Monet heistä pakenivat Cox’s Bazarin alueen pakolaisleireille Bangladeshiin. Tänä päivänä alueella elää noin miljoona rohingya-pakolaista.

YK:n mukaan tulipalossa menehtyi 15 ihmistä ja ainakin 45 000 joutui pakenemaan. Moni paenneista on lapsia. Loukkaantuneita on noin 560, ja moni loukkaantuneista sai vakavia palovammoja.

Henkilökuntaamme oli leirillä tulipalon sattuessa – ja myös he joutuivat juoksemaan henkensä edestä. Kun tulipalo saatiin hallintaan, ryhdyimme yhdessä muiden avustusjärjestöjen kanssa arvioimaan kymmenien tuhansien perheiden välittömiä tarpeita.

Hätätilanteissa ruoka, vesi, suoja ja perustarpeet ovat avainasemassa. Jaoimme korkeaenergisiä keksejä hätäapuna pian palon jälkeen. Muut järjestöt alkoivat myös jakaa vettä,ja pikaisia suojapaikkoja rakennettiin kotinsa menettäneille ihmisille.

Noin 45 000 ihmistä tarvitsee nyt kiireellistä tukea selviytyäkseen, toipuakseen ja aloittaakseen tulevaisuuden rakentamisen.

Opi lisää

Pakolaiset

Pakolaiset

Koronavirus, ilmastonmuutos, ruokapula ja väkivalta vaikeuttavat etenkin kotiseudultaan pakenemaan joutuneiden elämää. Maailmassa on noin 79,5 miljoonaa (YK, 2019*) kotiseudultaan pakenemaan joutunutta, joista pakolaisia on lähes 26 miljoonaa. Puolet pakolaisista on alle 18-vuotiaita.

Monet heistä ovat joutuneet jättämään kaiken taakseen pysyäkseen hengissä. Toiset lähtevät kotimaastaan turvapaikanhakijoina. Toiset asettuvat pakolaisleireille maan sisäisinä pakolaisina. Olosuhteet ovat usein haastavia ja lapset kohtaavat väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Monet lapset kasvavat turvattomassa ympäristössä, jossa perustarpeet eivät täyty.

Olemme pakolaisperheiden tukena Suojele lapsia kriiseissä -hankkeissamme. Teemme yhteistyötä pakolaisten, kumppanijärjestöjen ja valtion virastojen kanssa. Autamme monin eri tavoin:

  • Tarjoamme sekä kiireellistä että jatkuvaa ruoka-apua

  • Perustamme lapsiystävällisiä tiloja, joissa tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille

  • Järjestämme perheille lapsiystävällisiä kokoontumisia, joissa lapset voivat leikkiä turvallisessa ympäristössä

  • Parannamme puhtaan veden ja toimivien saniteettitilojen saatavuutta

*YK:n tutkimukset: https://www.unhcr.org/en-au/figures-at-a-glance.html