*Varoitus – tämän tarinan sisältö saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita

Tuhansia kiloja kaalia, satoja kaneja, 16 puhdasta kaivoa ja 71 703 ihmisen, mukaan lukien 41,331 lapsen elämää on helpotettu.

Vaikeuksista huolimatta vuonna 2020 koettiin myös toivon ja ihmetyksen hetkiä. Binza-hankkeen ensimmäinen vuosi itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa on tuottanut sydäntä lämmittäviä ja elämää mullistavia tuloksia.

Binza sisukkaat äidit. He auttoivat lapsiaan selviytymään ja toipumaan vakavasta aliravitsemuksesta.

Binza Project Staff

Binza on äärimmäisen vaarallinen alue. Tällä hetkellä yksikään toinen järjestö ei halua työskennellä alueella sen epävakauden ja turvattomuuden vuoksi. Binza sijaitsee Rutshurun alueella, itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ugandan rajan ja Virungan kansallispuiston välissä. Alueella sijaisevat valtavat luonnon kauneudet, mutta samaan aikaan siellä käydään katkeraa ja kuolettavaa konfliktia.

Kapinallisten johtaman aseellisen väkivallan lisäksi ruoan epävarmuus, ilmastonmuutoksen aiheuttamat luonnonkatastrofit, sieppaukset ja aseelliset ryöstöt uhkaavat lasten elämää alueella. Lapset ovat erittäin haavoittuvia ja aliravitsemuksen määrä on hälyttävä.

Binzassa tilanteet voivat muuttua hetkessä. Yhdessä hetkessä aseellinen ryhmä saattaa keskeyttää yhteisön kaalin kasvatuksen ja vaatia väkivaltaisesti ruokaa, varastaa yhteisön tarvikkeita tai uhata lasten kaappauksella saadakseen lahjuksia.

World Visionin henkilökunta ja yhteisön johtajat tapasivat tammikuussa 2020 ja listasivat yhdessä niitä alueen haasteita, jotka pyritään tässä Suojele lapsia kriiseissä -projektissa ratkaisemaan.

Patrick Abega

Koronavirus, konfliktit tai epävakaus eivät siltikään ole voineet pysäyttää uskomattomia saavutuksia alueella. Vuoden 2019 lopusta lähtien World Vision ylläpiti yhteisön työpajoja, joissa pyrittiin tunnistamaan kiireellistä tukea tarvitsevia kohteita sekä suurempia ja pitkäaikaisempia yhteisön kestäviä päämääriä.

Ravitsemus, mukaan lukien lasten aliravitsemus, ruokaturva sekä WASH äänestettiin tärkeimmiksi aloitteiksi. 71 703 ihmistä mukaan lukien 41 331 lasta ovat olleet eri ohjelmien vaikutusten piirissä vuonna 2020.

Ilmastonmuutos huomioiden matalan riskin viljelykasviksi valittiin kaali. Tulokset ovat olleet lupaavia ja sato hyvä. Kaalit tarjoavat sekä ruokaa että toimeentuloa perheille.

Binza Project Staff

Nainen hakemassa vettä yhdeltä uusista vesipisteistä. 2020 rakennettiin yhteensä 16 uutta vesipistettä.

Binza Project Staff

Projektimme pyrkivät vahvistamaan yhteisön kykyä turvata lasten hyvinvointi. Binzassa erityishuomion kohteena on ollut lasten vakava aliravitsemus.

16 lisäaloitetta terveydenhuollon henkilökunnan, koulutuksen ja ruokaturvan alueella ovat sisältäneet maatalouden resurssointia, kanien jakelua, uusien kasvien tuotantoa, kotivierailuja ja terapeuttisia elintarvikehuoltoja. Nämä ovat auttaneet 2,467 lapsen** (1,264 poikaa; 1,203 tyttöä) elämää.

Henkilökunta valmistautuu jakamaan erityisruoka-apua alueella. Tämä erityisen ravinnerikas ruoka-apu on tärkeä osa lasten aliravitsemuksesta toipumista.

Binza Project Staff

Vakava aliravitsemus riistää monilta lapsilta heidän elämänsä tai vahingoittaa pysyvästi heidän tulevaisuuttaan jatkuvina terveysongelmina puutteellisen kehityksen takia.

Glodis on 4-vuotias ja onneksi elossa.

World Visionin henkilökunta sai hälytyksen Glodisin epätoivoisesta tilanteesta yhteisötarkastuksen yhteydessä. Useiden neuvottelujen ja kotikäyntien jälkeen Glodisin äiti suostui tuomaan hänet terveyslaitokseen hoitoon.

47-kuukauden ikäisen Glodisin tila oli niin vakava, ettei hän pystynyt seisomaan suorassa. Ensimmäiset kaksi viikkoa hoidon alussa olivat kriittisiä, mutta onneksi hän selvisi. Valitettavasti hänen nuorempi sisarensa kuoli edellisenä vuonna, koska hän ei pyynnöistä huolimatta saanut apua sairaaloissa.

Glodisin äiti kertoo surullisesti tapahtuneesta: ”Joka kerta kun menin sairaalaan, minulle kerrottiin, että saamme terapeuttista maitoa tai terapeuttista ruokaa. Mutta muutaman päivän kuluttua emme olleet saaneet mitään. Sitten eräänä päivänä nuorin lapseni kuoli."

Binza Project Staff

“Nyt lapseni terveys on hyvä, ja voin mennä oppitunneille ja töihin eikä minun tarvitse olla enää kotona. Olemme selviytyneet perheemme stressistä nyt kun Glodis on vähitellen toipumassa", Glodisin äiti kertoo kiitollisena. Glodis on yksi tuhansista lapsista, jotka ovat selviytyneet vakavasta aliravitsemuksesta ja ovat edelleen toipumassa ja luovat tulevaisuutta.

Suojele lapsia kriiseissä -projektit eivät pelkästään tavoita Glodiksen kaltaisten lasten välittömiä tarpeita, vaan auttaa yhteisöä rakentamaan kestäviä aloitteita, joilla puututaan köyhyyden perimmäisiin syihin.

Glodis henkilökuntamme kanssa. Hän on toipunut ja ottaa nyt ensi askeliaan kohti parempaa tulevaisuutta.

Binza Project Staff

Opi lisää

Kongo (DRC)

Kongon tasavalta on luonnonvaroiltaan rikas maa. Sen maaperästä löytyy niin timantteja, kultaa, kobalttia kuin öljyä. Rikkaudet ovat kuitenkin tuoneet kongolaisille kärsimystä. Vuosikymmeniä kestäneet väkivaltaisuudet hallinnon ja lukuisten kapinallisryhmien välillä ovat lamaannuttaneet koko maan.

  • Kapinallisryhmät ovat vallanneet suuria maa-alueita näännyttäen nälkään siviilejä ja vahingoittaen maan taloutta.
  • Seksuaalinen väkivalta on yleistä.
  • Tuhkarokko ja ebola ovat kurittaneet köyhiä kongolaisyhteisöjä.
Yli 6 miljoonaa

ihmistä on kuollut sodassa tai nälänhädässä viimeisen 20 vuoden aikana