"ei ole toista samanlaista voimaa, kuin naisessa, joka päättää pitää puolensa." - W.E.B. DuBois

Nämä naiset ovat päättäneet nousta taisteluun itsensä, perheidensä ja maansa tulevaisuutensa puolesta, ja heissä on voimaa.

Etelä-Sudan on yksi maailman vaarallisimmista paikoista. Erityisesti naisille.

Julman diktatuurin vuodet ja sisällissota ovat jättäneet jälkeensä rikkonaisen maan. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan säästyäkseen väkivallalta ja he ovat hädin tuskin selvinneet hengissä väliaikaisasumuksissaan ja pakolaisleireillä. Vakava pula ruuasta, elinkeinojen puute ja ilmastonmuutoksen seuraukset ovat näiden perheiden suurimmat haasteet.

Naiset ja tytöt ovat kaikkein haavoittuvimpia. He kärsivät sukupuolien epätasa-arvosta, seksuaalisesta väkivallasta, pakkoavioliitoista ja silpomisesta.

Mutta muutos on mahdollinen ja naiset ovat nousseet pitämään puoliaan. Naisten pääseminen mukaan toimeentulokoulutukseen on merkittävä askel, jolla on suuri merkitys perheiden ja lasten elämään.

Ystävät ja yrittäjät. Mary Pitalla (vasemmalla), Elder Atimilla (keskellä) ja Grace Abaulla (oikealla) on hymy herkässä hyvän maapähkinäsadon ansiosta.

Scovia Faida Charles

Kun naisille annetaan välineet elannon hankkimiseksi, koko perheen toimeentulo ja tilanne paranee, eikä elämä enää ole pelkkää selviytymistä ja toipumista. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoitukset mahdollistavat sen, että perheet ja yhteisöt voivat keskittyä rakentamaan itselleen pysyvästi parempaa tulevaisuutta.

Kun naiset voivat tarjota lapsilleen vakaan ja turvallisen elämän, tapahtuu odottamaton muutos voimasuhteissa. Kun he ennen olivat voimattomia olosuhteiden pakosta, heillä onkin nyt ansaitsemansa toimeentulon ansiosta sananvaltaa perheen asioihin.

Naisten lisääntyneen vaikutusvallan ansiosta esimerkiksi tyttäret voivat pysyä koulussa pidempään ja välttää lapsiavioliiton. Myös pojat saavat käydä koulua rauhassa, eikä heidän tarvitse keskeyttää opintojaan ansaitakseen elantoa perheelle.

Marie, 9 lapsen kongolainen yksinhuoltaja, asuu pakolaisena Etelä-Sudanissa. Hänen perheensä on hyötynyt suuresti hänen osallistumisestaan toimeentulokoulutukseen.

Scovia Faida Charles

Marie paahtaa tapiokajauhoa ja myy sen sitten paikalliseen kauppaan.

World Visionin toimeentulokoulutuksista on hyötynyt jo yli 81 000 etelä-sudanilaista. Yli 65 000 perhettä on saanut tarvitsemansa välineet yrityksensä pyörittämiseen.

Toimeentulokoulutusten seurauksena on alettu valmistaa ruokaa myyntiin, harjoittaa maataloutta sekä perustettu kauppoja, kahviloita ja ompelimoita. Koulutukset on suunniteltu varmistamaan, että erityisesti naiset pääsevät elämässä eteenpäin. Eivät vain selviytyäkseen ja toipuakseen, mutta myös rakentaakseen itselleen paremman tulevaisuuden.

Merry (kattilan kanssa) teekaupallaan, joka työllistää myös muita naisia. Pari pöytää, tuolia ja muutama perustarvike olivat kaikki mitä he tarvitsevat päästäkseen alkuun. He tuovat teelehdet Ugandasta.

Cecil Laguardia

Merry juuri haudutetun teen kanssa.

Cecil Laguardia

Opi lisää

Etelä-Sudan

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista heinäkuussa 2011 Afrikan pisimmän sisällissodan jälkeen. Itsenäisyys ei kuitenkaan tuonut maahan rauhaa, vaan uusi sisällissota puhkesi kaksi vuotta myöhemmin.

  • Neljä miljoonaa ihmistä on joutunut muuttamaan ja 400 000 on kuollut vuoden 2013 jälkeen.
  • Aseistautuneet ryhmät ovat systemaattisesti nälkiinnyttäneet kansaa tuhoamalla viljasatoja ja valtaamalla maata, estämällä näin samalla vastustajiaan saamasta hyödykkeitä.
  • Kuivuus ja tulvat ovat vuorotelleet ja aiheuttaneet osaltaan nälänhätää ympäri maata. 1,3 miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.
  • Monet muuttamaan pakotetuista perheistä elävät väliaikaisilla leireillä, joissa pieniä lapsia uhkaavat kulkutaudit.
19 000

lasta on pakotettu lapsisotilaiksi vuoden 2013 jälkeen