Marraskuussa 2020 poliittiset jännitteet leimahtivat Tigrayssa, Etiopiassa. Silmänräpäyksessä väkivaltaisuudet purkautuivat aiheuttaen laajalle levinnyttä tuhoa.

Ennen suhteellisen rauhaisa Pohjois-Etiopian alue Tigray sai hetkessä maailman huomion, kun uutiskanavat ja julkisuuden henkilöt kertoivat tapahtumista sosiaalisessa mediassa. Kaaoksen keskellä World Vision keskittyi huolehtimaan etiopialaisten lasten selviytymisestä.

Poliittinen konflikti, kommunikaation vaikeutuminen ja humanitaaristen avustusjoukkojen pääsyn estäminen kasvattivat entisestään ahdinkoa etiopialaisten keskuudessa. Neljän viime vuoden ajan Etiopia on kärsinyt useasta vakavasta kriisistä. Jatkuva kuivuus ja heinäsirkkaparvet ovat pilanneet satoja tuhoten ruuan lähteitä ja elinkeinoja. Ihmiset ovat joutuneet jättämään kaiken, ja muuttamaan muualle ruuan ja veden perässä.

Etiopia on kärsinyt tällaisista tuhoista aiemminkin.

80-luvulla Etiopiassa koettiin yksi 1900-luvun pahimmista humanitaarisista kriiseistä. YK:n mukaan Etiopian nälänhätä ja ruokakriisi johti arviolta miljoonan ihmisen kuolemaan, ja miljoonat perheet joutuivat jättämään kotinsa. He joutuivat rakentamaan elämänsä uudelleen ilman apua.

Vakava kuivuus, heinäsirkkaparvet ja tämänhetkinen konflikti huolestuttavat, sillä olosuhteet muistuttavat 80-luvulla koettua kriisiä. Tällaiset laajamittaiset kriisit eivät johdu yhdestä asiasta tai ongelmasta, vaan ne ovat useamman ongelman summia. Poliittiset ongelmat ja luonnon aiheuttamat haasteet ovat kytköksissä toisiinsa.

Kaiken tämän keskellä lapset ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Auttaaksemme heitä rakentamaan parempaa tulevaisuutta täytyy meidän ensin huolehtia heidän selviytymisestään.

Katso videolta kuinka World Vision auttaa tällä hetkellä Tigrayn alueella jakamalla vettä ja perustarvikkeita perheille.

Opi lisää

Äkilliset konfliktit

Jengisodat, terrorismi ja levottomuudet ovat äkillisiä ja vaikeasti ennustettavia väkivaltaisuuksia, jotka koettelevat erityisesti köyhiä yhteisöjä maailman vaarallisimmissa paikoissa.

World Visionin fasilitaattori Rafael asuu San Pedro Sulassa, Hondurasissa. Kaupungissa tehdään eniten henkirikoksia asukaslukuun nähden koko maailmassa. Häntä itseään on uhattu aseella. “Se oli yksi elämäni vaikeimmista kokemuksista", hän sanoo.

  • Jengit hallitsevat monia köyhiä kaupunginosia Hondurasissa uhaten viattomia ihmisiä.
  • Murhat ovat Hondurasissa niin yleisiä, että lähes puolet maasta paenneista ihmisistä kertovat jonkun perheenjäsenistään kuolleen väkivaltaisuuksissa.
  • Kapinallis- ja terroristiryhmät Irakissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa hyökkäävät alueille, joissa lain valvonta on heikkoa, ja pakottavat lapsia panttivangeiksi tai lapsisotilaiksi.

Kuinka äkilliset konfliktit vaikuttavat lasten tulevaisuuteen? Lähde 2 minuutiksi Hondurasiin katsomaan! Liity reportterimme Helenen seuraan hänen tavatessaan entisen jengiläisen, koulun orkesterin ja World Visionin vapaaehtoisia.