Sotaleikeistä lapsisotilaaksi

Sotaleikeistä lapsisotilaaksi

 • Äkilliset konfliktit
 • DRC
 • Lastensuojelu
 • Videotarina

Isoisäni pyysi minua keräämään polttopuita. Silloin he sieppasivat minut.

Kesäkuu 13, 2019

Owa auttoi isoisäänsä perhetilan töissä.

”Pyysin Owaa hakemaan polttopuita. Myöhemmin kuulin, että he olivat vieneet lapsenlapseni”, Owan isoisä kertoo.

Owa oli vasta lapsi, kun hänet kaapattiin kotoa ja pakotettiin lapsisotilaaksi. “Olen nähnyt ihmisiä tapettavan. Heitä tapetaan ihan noin vain”, hän sanoo. Owa pakotettiin murhaamaan, varastamaan ja sieppaamaan muita lapsia. Jos hän olisi vastustellut tai kieltäytynyt, hänetkin olisi tapettu.

Etelä-Sudanilla on pitkä ja häpeällinen historia lasten käyttämisessä taistelijoina. Etelä-Sudanin johtajat allekirjoittivat vuonna 2018 kansainvälisen sopimuksen lapsisotilaiden rekrytoinnin lopettamiseksi. YK kuitenkin arvioi, että 19 000 poikaa ja tyttöä on edelleen mukana aseellisissa ryhmissä.

Kapinallisryhmä vapautti lopulta Owan heinäkuussa 2018. Hänen kokemansa väkivalta aiheutti kuitenkin trauman. World Visionin tarjoama kuntoutus ja tuki on auttanut Owaa toipumaan ja sopeutumaan takaisin omaan yhteisöön.

Nyt Owa opiskelee Tindokan ammattikoulussa sähköasentajaksi. ”Ammattikoulu on muuttanut ajatteluani. Koulutus muuttaa koko elämäni. Se antaa minulle paremman tulevaisuuden”, Owa toteaa.

Ammattikoulu on World Visionin ja UNICEFin tuella ylläpidetty hallituksen koulu, jossa entiset lapsisotilaat voivat opiskella esimerkiksi puusepän, sähköasentajan, rakentajan tai räätälin ammatin.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Kongo (DRC)

Kongo (DRC)

Yli 6 miljoonaa

ihmistä on kuollut sodassa tai nälänhädässä viimeisen 20 vuoden aikana

Kongon tasavalta on luonnonvaroiltaan rikas maa. Sen maaperästä löytyy niin timantteja, kultaa, kobalttia kuin öljyä. Rikkaudet ovat kuitenkin tuoneet kongolaisille kärsimystä. Vuosikymmeniä kestäneet väkivaltaisuudet hallinnon ja lukuisten kapinallisryhmien välillä ovat lamaannuttaneet koko maan.

 • Kapinallisryhmät ovat vallanneet suuria maa-alueita näännyttäen nälkään siviilejä ja vahingoittaen maan taloutta.
 • Seksuaalinen väkivalta on yleistä.
 • Tuhkarokko ja ebola ovat kurittaneet köyhiä kongolaisyhteisöjä.