Masika*, 12, joutui pakenemaan kodistaan itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, kun kapinallisten joukot murhasivat hänen vanhempansa. Tässä Masikan tarina hänen itsensä kertomana.

“Eräänä päivänä olin kävelemässä pelloille, siellä papuja keräävien äitini ja isäni luo. Kun lähestyin peltoja, näin kaukaa isäni ja kuulin hänen huutavan. Näin äitini istuvan maassa. Kapinalliset olivat piirittäneet heidät. Naapurimme näki minut ja käski minun juosta äkkiä pakoon, sillä kapinalliset aikoivat tappaa vanhempani. Niinpä minä juoksin.

Kaksi kuukautta myöhemmin menin etsimään vanhempiani ja löysin heidän luunsa. Hautasimme heidät ja menin isoäitini luo asumaan. Myöhemmin siirryin asumaan äitini ystävän luo, jolla on neljä omaa lasta.

Aluksi hän oli minulle hyvin epäystävällinen, mutta tilanne on nyt vähän parantunut. Sotaorvoilla on vahva stigma. Ihmisten mielestä emme ole mitään ilman perhettämme, eikä meillä ole mitään oikeuksia. Yhteisö kohtelee muitakin orpolapsia samalla tavalla.

Masika, 12, istuu opiskelemassa World Visionin lapsiystävällisen tilan pihalla itäisessä Kongossa (DRC).

World Vision

Talossa, jossa asun, on monta huonetta, mutta en nuku perheen kanssa. Nukun kanalassa kanojen kanssa. Autan pesemällä astiat, hakemalla vettä ja vahtimalla muita lapsia.

Vedenhaku on kaikkein vaikeinta, vaikka vesipiste on vain muutaman sadan metrin päässä. Joudun täyttämään ja kantamaan seitsemän 20 litran kanisteria joka päivä. Ne painavat todella paljon, mutta muut lapset kieltäytyvät auttamasta minua.

Joskus minulla on tosi paha mieli ja alan itkeä. En saa syötyä kovin hyvin. Kun minulta kysytään miksi en syö, kerron ajattelevani edelleen vanhempiani.

En ymmärrä tämän väkivallan syytä. Suurin osa täällä asuvista ihmisistä on “wakimbizi", pakolaisia. He tarvitsevat apua, kunnollisia taloja ja ruokaa.

Masika, 12, leikkimässä World Visionin lapsiystävällisen tilan ulkopuolella itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

World Vision

Kuulin tästä paikasta, joka ottaa vastaan orpolapsia ja jossa heitä autetaan. Tapasin koulun rehtorin ja hän toi minut tänne. Täällä kaikki puhuvat kokemuksistaan samalla kun leikimme. Kaikki saavat tilaisuuden kertoa kohtaamistaan vaikeista asioista. Tunnen itseni vähemmän ahdistuneeksi ja voin paljon paremmin, koska täällä tehdään asioita.

Ennen en halunnut leikkiä muiden lasten kanssa, koska olin niin surullinen vanhempien vuoksi. Täällä voin kuitenkin paljon paremmin.

Tykkään tästä paikasta kovasti, koska täällä saan olla ystävien kanssa, leikkiä ja tanssia. Se tekee minut onnelliseksi. Meitä opetetaan kunnioittamaan toisiamme, olemaan kohteliaita, seuraamaan opetusta ja elämään sopuisasti muiden kanssa. Se on hyvä.

Meitä opetetaan myös lukemaan ja kirjoittamaan ja lisäksi saamme ammattikoulutusta, jotta voimme suorittaa opintomme loppuun ja saada tulevaisuudessa työpaikan. Tarvitsen apua, jotta saan opintoni tehtyä.

Kun kasvan aikuiseksi, haluan olla rehtori. Haluan myös olla johtaja ja ansaita paljon rahaa. Silloin auttaisin ystäviäni. Auttaisin ihmisiä rahojeni avulla.

Masika saa psykologista ja opetuksellista tukea World Visionin lapsiystävällisessä tilassa. Tutkimuksemme mukaan 85 miljoonaa haavoittuvassa asemassa olevaa lasta on vaarassa kohdata psykologista, seksuaalista tai emotionaalista väkivaltaa lähikuukausien aikana koronapandemian aiheuttaman epävakaan tilanteen seurauksena. Nämä lapset kohtaavat monia uhkia, mutta heissä on myös voimaa selvitä, toipua ja rakentaa parempi tulevaisuus itselleen. Lue lisää kuinka sinä voit auttaa Masikan kaltaisia tyttöjä.

* nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Mitä sinä voit tehdä?

Tällaisten tarinoiden kuuleminen saattaa aiheuttaa voimattomuuden tai riittämättömyyden tunteita. Yhdessä voimme kuitenkin saada aikaan pysyviä muutoksia.

Tässä kolme tapaa auttaa:

 1. 1

  Lahjoita

  Jokaisella lahjoituksella on väliä. Suojele lapsia kriiseissä -lahjoittajana autat maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

  Ryhdy kuukausilahjoittajaksi
 2. 2

  Jaa tarina somessa

  Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Auta jakamalla tietoa avun tarpeesta ja siitä, miten voimme yhdessä auttaa maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia.

Opi lisää

Kongo (DRC)

Kongon tasavalta on luonnonvaroiltaan rikas maa. Sen maaperästä löytyy niin timantteja, kultaa, kobalttia kuin öljyä. Rikkaudet ovat kuitenkin tuoneet kongolaisille kärsimystä. Vuosikymmeniä kestäneet väkivaltaisuudet hallinnon ja lukuisten kapinallisryhmien välillä ovat lamaannuttaneet koko maan.

 • Kapinallisryhmät ovat vallanneet suuria maa-alueita näännyttäen nälkään siviilejä ja vahingoittaen maan taloutta.
 • Seksuaalinen väkivalta on yleistä.
 • Tuhkarokko ja ebola ovat kurittaneet köyhiä kongolaisyhteisöjä.
Yli 6 miljoonaa

ihmistä on kuollut sodassa tai nälänhädässä viimeisen 20 vuoden aikana