Varoitus – tämän tarinan sisältö saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita *Nimi muutettu

Joyce kieltäytyi silpomisesta. Tämä on hänen tarinansa.

Joyce, 23, on kotoisin Kenian Sookista.

"Kävin mielelläni peruskoulua ja edistyin hyvin. Sitten isä ilmoitti, että minun on mentävä naimisiin kahdeksannen luokan jälkeen. Äiti vahvisti asian. Olin tuolloin 14-vuotias", hän kertoo.

Samoihin aikoihin äiti kehotti Joycea ja tämän pikkusiskoa valmistautumaan sukuelinten silpomiseen. Yleensä silpominen suoritetaan ennen naimisiinmenoa. Se on ikivanha perinne, joka riistää tytöiltä heidän oikeutensa päättää omasta tulevaisuudestaan.

"Sanoin, että kieltäydyn silpomisesta. Yritin rohkaista sisartani tekemään samoin. Hän halusi kuitenkin totella vanhempiamme", Joyce kertoo.

Joyce uhmasi vanhempiensa tahtoa ja kieltäytyi silpomisesta. Niin tekee yhä useampi kenialainen tyttö. Päätöksen hinta voi kuitenkin olla kallis.

Pako

Silpominen on Keniassa lailla kielletty. Joycen äiti halusi kuitenkin noudattaa vanhaa perinnettä, joka äidin mielestä takaa tytöille hyvän avioliiton ja turvallisen tulevaisuuden.

"Äiti tivasi minulta syytä kieltäytymiseen. Vastasin, että odotetaan koulun loppukokeiden tulokset ensin. Äiti oli kuitenkin hurjana. Pakenin peloissani tätini luokse ja pyysin häneltä apua", Joyce kertoo.

Täti päätti suojella Joycea. Hän piilotti tytön ulos pensaiden suojaan aamukuudesta pimeän tuloon saakka. Yöksi Joyce pääsi tätinsä majaan.

"Lähdimme hakemaan apua. Pääsimme tapaamaan World Visionin työntekijää, joka järjesti minulle majapaikan eräältä koululta. Sain patjan ja perustarvikkeet", Joyce sanoo.

Perhe hylkäsi

Joyce on jatkanut opiskelua World Visionin tukemana. Hän kaipaa perhettään ja toivoo voivansa palata kotiin. World Visionin työntekijät ovat käyneet puhumassa Joycen vanhemmille, mutta toistaiseksi äiti on torjunut tyttärensä haaveet pysyvästä kotiinpaluusta. Äiti antaa Joycen vierailla kotona vain satunnaisesti.

"Tapaamiset ovat valvottuja, sillä riski joutua silvotuksi on yhä olemassa", World Vision Kenian työntekijä Ken sanoo.

Joyce uskoo, että ajan kuluessa perhe voi taas asua yhdessä. Helppoa se ei tule olemaan, sillä nyt myös toinen hänen pikkusiskoistaan on päättänyt kieltäytyä silpomisesta. Vaikka Joyce onkin joutunut maksamaan kovan hinnan päätöksestään, hän on esimerkki muille tytöille ja kannustaa heitäkin sanomaan seis silpomiselle.

Kulttuurin muutos

World Vision työskentelee yhteisöissä, joissa silpomisperinnettä vielä harjoitetaan. Teemme yhteistyötä yhteisön kanssa ja varmistamme, että myös niiden johtajat ovat mukana keskusteluissa.

Kulttuurin muuttaminen on kuitenkin hidasta ja edelleen joka vuosi noin 3 miljoonaa tyttöjä silvotaan. Näin kävi myös Joycen siskolle.

Joyce kertoo siskostaan hiljaisella äänellä.

"Hänet naitettiin heti silpomisen jälkeen. Hänestä tuli 14-vuotiaana pienen tytön äiti."

Joka vuosi noin 3 miljoonaa tyttöä silvotaan. World Vision työskentelee haitallisen silpomisperinteen lopettamiseksi muun muassa rakentamalla tytöille turvataloja ja kouluttamalla tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Opi lisää

Lastensuojelu

Irakin Mosulissa lapset ovat joutuneet todistamaan sodan kauhuja omin silmin. Moni on loukkaantunut itse tai menettänyt läheisen. World Visionin lastensuojeluohjelman avulla trauman vuoksi sulkeutuneet lapset saavat itsevarmuutensa ja luottavaisuutensa takaisin.

Malak, 8, loukkaantui pommiräjähdyksessä, sulkeutui ja muuttui ujoksi ja hiljaiseksi. "Nykyään hän taas nauttii opiskelusta ja ystäviensä kanssa leikkimisestä", kertoo Malakin sisko Dalal.

World Vision auttaa lapsia toipumaan traumoistaan:

  • tarjoamalla henkilökohtaista traumaterapiaa koulutettujen asiantuntijoiden toimesta
  • tarjoamalla turvallisia tiloja, joissa lapset voivat leikkiä ja opiskella rauhassa